Miliardarul constănțean Gabriel Comănescu, CEO al Grup Servicii Petroliere (GSP), a contestat în instanță decizia anchetatorilor de a pune sechestru asigurător pe bunurile companiei, în dosarul în care este anchetat pentru evaziune fiscală. Același demers a fost făcut și de ceilalți doi administratori ai GSP, Florin Radu Ciocănelea și Fănel Hahui, cercetați, la rândul lor, în speța instrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanța, pe data de 12 ianuarie, iar primul termen a fost stabilit pentru ziua de ieri. Magistrații au amânat pronunțarea pentru astăzi, când vor lua o decizie ce nu va fi, însă, definitivă. Amintim că procurorii au trimis adrese, în luna decembrie a anului trecut, către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară și la Agenția Națională de Administrare Fiscală pentru a face un inventar al bunurilor deținute de GSP, măsură luată în vederea recuperării prejudiciului, care a fost estimat la peste 25 milioane de dolari!
AUDIERI
În cursul săptămânii trecute, omul de afaceri Gabriel Comănescu s-a prezentat, alături de avocații săi, la sediul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime (SPTM) Constanța, unde a fost audiat și i s-a adus la cunoștință că este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală. În aceeași speță, la sediul SPTM au fost citați și Florin Radu Ciocănelea și Fănel Hahui, anchetați pentru aceeași infracțiune. Potrivit anchetatorilor, cei trei și GSP sunt acuzați că au prejudiciat statul cu 25.000.000 de dolari americani şi 855.422 de lei, în urma unor afaceri derulate în anul 2008.
AFACEREA VIZATĂ DE PROCURORI
Oamenii legii spun că, în anul 2008, GSP a vândut unei firme din Malta platformele petroliere „Prometeu”, „Jupiter” și „Saturn”, în schimbul sumei de 96 de milioane de dolari. Potrivit unor surse, pentru ca GSP să ocolească plata TVA-ului datorat statului, în documentele referitoare la această tranzacție, cele trei platforme ar fi fost trecute drept nave de navigație maritimă, deși nu întruneau criteriile necesare pentru a primi această clasificare (potrivit OUG 42/1997, art. 23, şi Legii 571/2003, art. 143, lit. H, şi art.144). Mai mult, se pare că societatea care ar fi cumpărat platformele ar fi fost deținută tot de Gabriel Comănescu. După încheierea afacerii, „Prometeu”, „Jupiter” și „Saturn” ar fi ajuns din nou în folosința GSP, care le-a închiriat de la firma din Malta. Menționăm că încă din luna decembrie reporterii „Telegraf“ au încercat să obțină un punct de vedere din partea GSP în legătură cu acest subiect, însă nici până în prezent nu au primit vreun răspuns la solicitări.