Noua schemă de compensare a medicamentelor pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) intenţionează să o aplice de la 1 iulie va afecta cinci milioane de bolnavi, potrivit reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi şi producătorilor de medicamente. În timp ce autorităţile afirmă că pacienţii nu vor simţi creşteri de preţ semnificative, producătorii de medicamente şi asociaţiile de pacienţi spun că bolnavii vor plăti de până la nouă ori mai mulţi bani pe medicamente. Noul mecanism de compensare îi va afecta pe acei pacienţi care vor să folosească în continuare aceleaşi medicamente, pentru acestea urmând ca bolnavii să scoată din buzunar mai mulţi bani. Noua metodologie de subvenţionare a medicamentelor propusă de CNAS presupune schimbarea schemei de compensare a medicamentelor, de la referenţierea pe generic (denumire comună internaţională a substanţei conţinută de medicamente), la referenţierea pe clasă terapeutică. Compensarea se va face pentru medicamentele cele mai ieftine din clasa terapeutică respectivă. Asta înseamnă că acelor pacienţi care se tratează de cancer, HIV/SIDA sau boli cardio-vasculare, CNAS le va deconta doar cel mai ieftin medicament pentru tratament.
PREŞEDINTELE CNAS, LUCIAN DUŢĂ, SPUNE CĂ A CRESCUT EXTREM DE MULT CONSUMUL PRODUSELOR CU CELE MAI MARI PREŢURI, DEŞI ACESTEA NU ADUC NEAPĂRAT BENEFICII SEMNIFICATIVE PACIENŢILOR
În acest context, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) avertizează că pacienţii pot ajunge să plătească de până la nouă ori mai mult pe medicamente sau pot alege să fie trecuţi pe tratamente mai vechi şi poate nu la fel de eficiente. „Metodologia propusă de CNAS va afecta milioane de pacienţi şi familiile lor, fără a duce la economii şi fără a atrage fonduri suplimentare pentru Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate. Deşi prin noua metodologie se doreşte o stimulare a consumului de medicamente generice, aceasta nu se va realiza, deoarece metodologia se aplică cu precădere între medicamente cu statut de generic”, a declarat preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia.
Reprezentanţii ARPIM îşi exprimă îngrijorarea că, din cauza lipsei de transparenţă în stabilirea medicamentului care dă preţul de referinţă şi a modului de reunire a grupelor terapeutice, CNAS lasă o uşă larg deschisă pentru corupţie şi trafic de influenţă.