Ministerul Sănătăţii din România şi Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti - Centrul Regional de Sănătate Publică Sibiu, implementează, în perioada august 2009 - aprilie 2011, proiectul “Creşterea accesului la servicii de prevenţie medicală primară pentru copiii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România”. La nivelul judeţului Constanţa, proiectul se derulează prin Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa – Biroul de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate şi se numeşte „Cum am învăţat să trăiesc sănătos”. Partener în proiect este şi Direcţia de Tineret şi Sport Constanţa. Grupul ţintă este reprezentat de elevii claselor I din şcolile: „Ion Jalea”, Gheorghe Ţiţeica”, „Aurel Vlaicu” şi „Ferdinand”. Din partea şcolilor, în proiect se implică şi directorii, consilierii educativi şi învăţătorii. De asemenea, se aşteaptă şi implicarea părinţilor elevilor. “Proiectul este strategic şi se derulează la nivel naţional beneficiind de fonduri în valoare de 1.505.000 euro, din care 1.300.000 euro reprezintă finanţare a Guvernului Norvegiei, prin fonduri ale Programului Norvegian de Cooperare, iar restul de 205.000 euro cofinanţare din partea Ministerului Sănătăţii”, a explicat şeful Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul DSPJ, dr. Loti Popescu. La nivel mondial şi european, numărul persoanelor supraponderale şi obeze a crescut semnificativ, iar în cazul copiilor şi adolescenţilor tendinţele acestui fenomen sunt îngrijorătoare.
ASTFEL, 80% DIN BOLILE CARDIOVASCULARE, ACCIDENTE VASCULARE CEREBRALE ŞI DIABET ZAHARAT DE TIP 2, PRECUM ŞI 40% DIN CANCERE POT FI PREVENITE PRIN ELIMINAREA UNOR FACTORI DE RISC COMUNI LEGAŢI DE STILUL DE VIAŢĂ, LA NIVEL MONDIAL
În acest context, proiectul conceput de autorităţile din România va permite dezvoltarea unor politici de prevenţie primară bazate pe dovezi, prin care această problemă de sănătate publică să poată fi gestionată într-o manieră eficace şi durabilă. “Acţiunile vizează nutriţia sănătoasă şi activitatea fizică, doi dintre cei mai importanţi factori de protecţie împotriva majorităţii afecţiunilor cronice înregistrate în România (boli cardio-vasculare, diabet, cancer). Proiectul conţine patru componente: cercetare, dezvoltare instituţională, juridică şi campanie de promovare în vederea schimbării comportamentelor”, mai spune dr. Popescu.
CE SE AŞTEAPTĂ… Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt: studii şi cercetări pentru documentarea comportamentelor existente la nivelul audienţelor ţintă, a barierelor pe care acestea le întâmpină atunci când vorbim de adoptarea de comportamente sănătoase; folosirea cercetării pentru documentarea şi evaluarea intervenţiilor. De asemenea, se vor întocmi rapoarte de cercetare a comportamentelor – după machete Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii “Health Behavior in School Children”, dar şi de cercetare de marketing social. “Peste 285.000 de euro vor fi utilizaţi pentru sprijinirea primelor activităţi şi proiecte din planurile judeţene pe nutriţie şi activitate fizică”, spune medicul şef. Se are în plan înfiinţarea unui Centru resursă on-line, accesibil pentru media, instituţii publice, comunităţi locale, sectorul de afaceri şi non-guvernamental, prin intermediul căruia vor fi diseminate noţiuni de bune practici legate de nutriţie şi activitate fizică, precum şi informaţii verificate prin studii legate de prevenţia primară a celor doi factori de risc. Va fi elaborat un Plan Naţional de Acţiune pe Nutriţie şi Activitate Fizică la Copii şi Adolescenţi pentru următorii cinci ani, printr-o abordare inter-instituţionala şi inter-sectorială bazată pe dovezi, simultan cu modificări ale cadrului legislativ care să susţină implementarea multianuală a acestui plan. Ministerul Sănătăţii deruleză acest important proiect în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Asociaţia de Psihologia Sănătăţii din România şi Institutul Naţional de Sănătate Publică din Olso.