Un militar român din Batalionul 2 Manevră, aflat în misiune în provincia Zabul din Afganistan, a fost rănit ieri, în urma deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale. Sublocotenentul Daniel-Cătălin Trefaş se afla, ieri dimineaţă, într-o misiune de patrulare pe autostrada A1 Kabul-Kandahar şi executa, conform procedurilor, cercetarea terestră a unui obiectiv. Urmare a exploziei, militarul a suferit leziuni la picioare şi la omoplatul drept. Ofiţerului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman, pentru tratament de specialitate şi investigaţii suplimentare. Starea militarului este stabilă, nefiindu-i pusă în pericol viaţa.
BANI DE LA FMI Ieri, FMI a anunţat că a decis să acorde Afganistanului un credit de 133,6 milioane de dolari, pentru a susţine economia acestei ţări, în perioada retragerii forţelor militare străine. FMI a indicat într-un comunicat că boardul său a dat undă verde acestui credit, ce urmează să fie eliberat în mai multe tranşe, de-a lungul a trei ani. Într-o primă fază vor fi deblocaţi în viitorul imediat 18,9 milioane de dolari. În următorii trei-cinci ani, retragerea prezenţei militare internaţionale şi scăderea aşteptată a ajutorului internaţional vor reprezenta sfidări importante pentru politica economică, a explicat directoarea adjunctă a FMI, Nemat Shafik. Statul afgan va trebui să preia în sarcina sa activităţi care în acest moment sunt finanţate de donatori şi, deci, să suporte o parte mai mare din cheltuielile de securitate, a menţionat responsabila FMI. Un alt obiectiv al acestui credit este de a întări sistemul bancar, întrucât criza a afectat şi cea mai mare instituţie bancară din Afganistan, Kabul Bank, scoţând la iveală probleme legate de guvernanţă şi de definirea responsabilităţilor.
În 2010, un prim acord între FMI şi Guvernul de la Kabul privind condiţiile de acordare a unui credit nu s-a putut concretiza, din cauza unui scandal de deturnare de fonduri şi de corupţie în sânul instituţiei bancare, care ulterior a fost restructurată. În acest scandal au fost implicaţi responsabili şi apropiaţi ai puterii, între care fratele preşedintelui Hamid Karzai, Mahmud şi guvernatorul Băncii Centrale, Abdul Qadir Fitrat, care a fugit din ţară în iunie anul acesta.