Trei militari germani au fost ucişi vineri, în lupte cu talibanii, în nordul Afganistanului, a anunţat comandamentul militar german. Mai mulţi militari germani au fost de asemenea răniţi, în timpul unei confruntări cu talibanii, în apropiere de Chahar Dara, la sud-vest de Kunduz. Numărul militarilor germani care şi-au pierdut viaţa în Afganistan, de la începutul intervenţiei germane în 2002, a ajuns astfel la 39, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP. Luptele, care au început în cursul dimineţii, continuau vineri după-amiază, a afirmat purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de la Potsdam, în apropiere de Berlin. Luptele au început când aproximativ 200 de talibani au prins într-o ambuscadă o patrulă germană. De asemenea, un vehicul blindat german a trecut peste un dispozitiv exploziv în cursul confruntării. Potrivit guvernatorului provinciei Kunduz, Mohammad Omar, luptele au început în timp ce o patrulă germană se deplasa la Chahar Dara pentru a aproviziona mai multe avanposturi. Pe drum, ei au găsit bombe artizanale plasate de talibani. Ei lucrau la dezamorsarea bombelor, când talibanii i-au atacat.
Chiar dacă forţele coaliţiei internaţionale înregistrează pierderi de vieţi omeneşti în mod regulat, organizaţia americană pentru apărarea libertăţilor civile, ACLU, a dezvăluit joi că peste 800 de plângeri au fost depuse de către familiile civililor ucişi în luptele purtate de armata americană în Irak şi Afganistan, multe dintre acestea fiind respinse. Plecând de la 13.000 de pagini de documente obţinute datorită unei acţiuni în instanţă care datează din septembrie 2007, ACLU a înregistrat peste 800 de plângeri în vederea obţinerii de despăgubiri de către familiile victimelor civile, dintre care multe au fost respinse, a precizat asociaţia. Potrivit acesteia, cele mai multe cereri au fost respinse în baza unei clauze, denumită de imunitate de luptă, inclusă în legea privind plângerile depuse în străinătate. Această clauză prevede că orice prejudiciu cauzat locuitorilor unei ţări străine de către militarii americani în timpul luptelor nu face obiectul despăgubirilor, deşi victimele nu erau în niciun fel implicate în luptă, subliniază asociaţia. Cu alte cuvinte, familiilor li s-a recomandat să se adreseze unui alt program de urgenţă pentru a obţine o compensaţie automată, în valoare de 2.500 de dolari pentru fiecare persoană ucisă. “Aceste documente noi arată că familiile victimelor civile nevinovate nu primesc nicio despăgubire corectă pentru pierderea lor”, a constatat avocatul care colaborează cu ACLU în cazul acestor dossare, Nasrina Bargzie. “Din moment ce această problemă a fost depistată, sperăm că administraţia Obama va fi obligată să reformeze programul de compensaţii pentru pierderile civile, care este ineficient”, a adăugat el.
ACLU a precizat că a depus o cerere în conformitate cu legea americană privind libertatea de informare, pentru a obţine informaţii despre baza juridică a atacurilor cu avioane fără pilot, cât şi a numărului de civili ucişi în aceste atacuri.