Militari mutilaţi într-un incident cu rachete navale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mangalia. Accident chimic

Militari mutilaţi într-un incident cu rachete navale

Eveniment 11 Iunie 2010 / 00:00 3394 accesări

SCURGERI DE OXIDANT. Divizionul 150 Rachete Navale, din cadrul UM 02109 Mangalia, obiectiv secret până la aderarea României în structurile NATO, a ieşit din anonimat cu un incident care a pus în pericol atât viaţa militarilor, cât şi a locuitorilor din Mangalia. O eroare în timpul unui exerciţiu de încărcare cu combustibil a rezervoarelor unei rachete s-a soldat cu rănirea a şapte militari. „În jurul orei 15.00, s-a produs o scurgere de oxidant, care a generat accidentarea militarilor, prin contactul direct cu substanţa corozivă, deşi s-au luat măsuri de protecţie specifice unei astfel de operaţiuni“, precizează într-un comunicat Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Accidentul care putea avea urmări tragice s-a produs în timpul unui exerciţiu militar. „S-a făcut tot ce era posibil pentru a se evita producerea unei tragedii. În zona în care se făcea realimentarea rezervoarelor au fost luate toate măsurile preventive. Era un exerciţiu planificat, condus chiar de şeful echipei care se ocupă cu realimentarea rachetelor. Mai mult, înainte de începerea procedurilor, angajaţii unităţii au fost trimişi acasă, în bază rămânând doar personalul necesar acestei activităţi. Până în prezent nu am putut stabili cu exactitate ce s-a întâmplat, însă cert este faptul că au existat scăpări de combustibil în timpul realimentării“, a declarat procurorul militar Claudiu Lazăr, din cadrul Parchetului Militar Bucureşti – Serviciul Teritorial Constanţa. Specialiştii spun că, în mod normal, realimentarea rezervoarelor rachetei este efectuată de două echipe sub supravegherea directă a grupării de intervenţie. Racheta este dotată cu două rezervoare în care sunt depozitate substanţe diferite. În momentul în care acestea intră în contact se produce o explozie puternică, reacţie care asigură propulsia rachetei.

MILITARI RĂNIŢI. Reprezentanţii MApN spun că cei şapte militari răniţi sunt lt. comandor Augustin Viţulescu, lt. Florin Croitoru, maistru militar clasa a V-a Gabriel Andone şi soldaţii voluntari Florin Ghimbu, Valentin Voicu, Cătălin Săraru şi Ionuţ Dâmbu. Victimele au fost transportate la Spitalul Mangalia, iar după acordarea primului ajutor au fost transferate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Cadrele medicale spun că arsurile cele mai grave le-a suferit chiar şeful intervenţiei, lt. comandor Augustin Viţulescu. Managerul Spitalului Municipal Mangalia, dr. Teodor Augustin Munteanu, a declarat că toate cele şapte cazuri au fost preluate de către personalul medical din Urgenţă, acordându-se ajutorul medical necesar. „Din fericire, starea răniţilor nu a fost atât de gravă, însă, la recomandare, au fost trimişi la SCJU, tocmai pentru că acolo există o clinică de chirurgie plastică şi reparatorie arşi. Şase dintre ei erau mai bine, în vreme ce a şaptea persoană prezenta o arsură chimică în proporţie de 10 – 15% pe suprafaţa corpului. După ce au fost stabilizaţi, au fost imediat transportaţi la Constanţa”, a precizat dr. Munteanu, care a adăugat că s-a luat legătura şi cu subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, acesta arătându-şi disponibilitatea de a ajuta la transportul pacienţilor la spitalele din Bucureşti.

TRANSFERAŢI LA BUCUREŞTI. Cei şapte răniţi au fost aduşi, pe rând, cu patru ambulanţe, în urgenţa SCJU şi au primit îngrijiri în Camera de Resuscitare. Medicii unităţii sanitare au considerat că trei dintre ei trebuie transferaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, din Bucureşti. După ce s-au pus la punct amănuntele operaţiunii, răniţii au fost urcaţi în trei autospeciale sanitare, care au gonit pe străzile oraşului, către sediul Poliţiei de Frontieră Constanţa, situat în cartierul Tomis Nord. În scurt timp, acolo a aterizat un elicopter din cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie a Ministerului de Interne, care i-a preluat pe trei dintre soldaţi şi i-a transportat în Capitală. La scurt timp de la producerea incidentului, şeful Statului Major al Forţelor Navale a dispus numirea unei comisii pentru analizarea acestui eveniment. Totodată, ancheta în acest caz a fost preluată de magistraţii Parchetului Militar. „Urmează să îi audiem pe toţi militarii care au participat la exerciţiul de alimentare a rachetei pentru a putea stabili cauzele care au dus la producerea acestui incident. În acelaşi timp, dispozitivele de încărcare vor fi supuse unei expertize tehnice pentru a descoperirea eventualelor defecte“, a declarat procurorul militar Claudiu Lazăr.

Florin CICAL, Răzvan MIHĂILESCU



12