Militari români atacaţi în Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Militari români atacaţi în Irak

Externe 01 Iunie 2006 / 00:00 1182 accesări

O patrulă aparţinînd Batalionului românesc 280 Infanterie a fost atacată, ieri, în Irak, în jurul orei 07,00, ora României. Nici un soldat român nu a fost rănit în urma atentatului, care a avut loc la aproximativ 20 de kilometri sud-est de localitatea Al-Nassiriyah. Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale informează că un dispozitiv exploziv improvizat a fost detonat în timp ce soldaţii români desfăşurau o misiune de patrulare. Infanteriştii dn Focşani au securizat zona şi au solicitat intervenţia echipei de deminare din cadrul brigăzii italiene Sassari, sub autoritatea căreia militarii români îşi desfăşoară mandatul în Irak. La 27 aprilie anul acesta, caporalul român Bogdan Hîncu a fost ucis în urma unui atentat comis tot la Nassiryah. Două grupări teroriste au revendicat atacul declanşat cu o bombă amplasată pe marginea drumului.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 36 rănite în urma unui atentat terorist declanşat în oraşul irakian Hilla, la sud de Bagdad. Bomba a provocat un adevărat dezastru în locul unde a fost detonată. Locuitorii din Hilla, oraş majoritar şiit, sînt revoltaţi de atac. Ei spun că atentatorul nu are nici o scuză, pentru că a fost vizată o ţintă civilă, un atelier de reparat maşini, care nu are nimic de-a face cu instituţiile guvernamentale sau forţele coaliţiei. Oraşul a fost vizat în nenumărate rînduri de atentate teroriste declanşate de gherila sunnită, în cadrul luptei de destabilizare a Guvernului de la Bagdad, majoritar şiit.

Premierul irakian, Nuri al-Maliki, a declarat, miercuri, starea de urgenţă, pe o perioadă de 30 de zile, în oraşul Basra, după intensificarea violenţelor provocate de lupta pentru putere dintre diversele facţiuni şiite. Securitatea s-a degradat masiv la Basra, în ultimul an, facţiuni rivale ale majorităţii şiite luptînd pentru preluarea puterii după înlăturarea administraţiei dominate de sunniţi a lui Saddam Hussein. Maliki a declarat că va cere serviciilor sale de securitate să elaboreze rapid un plan de reinstaurare a securităţii la Basra, al doilea oraş ca mărime din Irak, situat într-una dintre zonele cele mai bogate în petrol din ţară.

Armata americană a eliberat 204 deţinuţi irakieni

Armata americană a anunţat eliberarea a 204 bărbaţi care erau deţinuţi în închisorile din Irak. Potrivit unui comunicat militar, aceştia au fost eliberaţi după ce o comisie irakiano-americană a studiat dosarele lor şi a recomandat punerea lor în libertate. Mulţi deţinuţi irakieni se plîng că sînt ţinuţi perioade lungi de timp în închisorile armatei americane, fără a fi inculpaţi, înainte de a fi puşi în libertate sau transferaţi în faţa unui tribunal. În închisorile militare americane din Irak se află circa 15.000 de deţinuţi. Comisia mixtă, creată în 2004, a studiat dosarele a peste 39.000 de deţinuţi şi a recomandat eliberarea a mai mult de 19.600 dintre ei.

Numărul de ziarişti care au murit în Irak, apropiat de cel din al II-lea război mondial

Numărul jurnaliştilor care au murit în Irak este, în prezent, comparabil cu cel al ziariştilor morţi în cel de-al doilea război mondial, riscurile la care sînt supuşi reporterii, pentru a prezenta informaţii din zonele de conflict, fiind extrem de mari. Moartea cameramanului Paul Douglas şi a sunetistului James Brolan, ambii angajaţi ai CBS News, la începutul acestei săptămîni, a mărit numărul jurnaliştilor morţi în Irak la 71, conform Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, care are sediul la New York.

Moment dificil în relaţiile dintre Irak şi SUA

Autorităţile de la Bagdad au deschis o anchetă asupra masacrului comis de trupele americane la Haditha. Iniţial, tragedia a fost pusă pe seama unei confruntări între puşcaşii marini americani şi insurgenţi. În confruntare au fost ucişi 15 civili şi opt rebeli, care erau baricadaţi într-o casă. Operaţiunea militară a venit ca ripostă faţă de uciderea unui soldat american într-un atentat cu bombă.

Premierul irakian, Nuri al-Maliki, a precizat că există o limită a toleranţei în faţa scuzelor autorităţilor americane pentru uciderea accidentală a civililor. Ancheta internă declanşată de Pentagon se aproprie, la rîndul său, de sfîrşit. Observatorii consideră că acest incident ar putea afecta relaţiile dintre Statele Unite şi Irak, într-o mai mare măsură decît scandalul privind abuzurile militarilor americani asupra prizonierilor irakieni de la Abu Ghraib. Potrivit informaţiilor apărute în mass-media de peste ocean şi mărturiilor unor martori oculari irakieni, armata americană încearcă să muşamalizeze acest masacru. Prestigiosul "The Wall Street Journal" afirmă că puşcaşii marini ar fi ucis femei şi copii, fără a fi provocaţi. Doi dintre militari au scos apoi cadavrele din casă şi, după ce le-au aliniat pe pămînt, le-au fotografiat, mai scrie cotidianul american. Conducerea Pentagonului a îndemnat la prudenţă în declaraţii pînă la prezentarea concluziilor anchetei.

Unul dintre verii noului ambasador irakian la Washington a fost ucis "intenţionat" de către puşcaşii marini americani, în iunie 2005, la Haditha, a declarat diplomatul. Ambasadorul Samir Sumaidaie, care a apărut la postul de televiziune CNN, la cîteva ore după ce a prezentat scrisorile de acreditare preşedintelui George W. Bush, a afirmat că unul dintre verii săi, un student în vîrstă de 21 de ani, a fost ucis în mod deliberat de militarii americani, în oraşul Haditha. "Puşcaşii marini au mers din casă în casă. Au intrat şi în casa vărului meu. Acesta le-a deschis uşa. Mama, fraţii şi surorile sale erau acolo. Vărul meu a fost ucis", a povestit ambasadorul, adăugînd că armata americană i-a absolvit de orice răspundere pe soldaţi, în urma unei anchete, concluzie cu care Sumaidaie nu este de acord.



12