Militari români, răniţi în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Militari români, răniţi în Afganistan

Externe 26 Ianuarie 2010 / 00:00 490 accesări

Doi militari români aflaţi în baza militară din Kandahar, Afganistan, au fost răniţi uşor, duminică, în jurul orei 19.30, ora României, în urma unui atac cu rachetă. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, plutonierii-majori Sergiu Hulpoi şi Mihai Păduraru au fost transportaţi la Spitalul Militar din Baza Kandahar, unde au primit primele îngrijiri medicale, iar după investigaţiile preliminare s-a stabilit că starea lor de sănătate este stabilă. Mihai Păduraru a fost deja externat, ieri, în timp ce Sergiu Hulpoi a rămas sub supraveghere medicală. Militarii, subofiţeri de stat major, se aflau la începutul misiunii de şase luni în Afganistan. Alţi patru bulgari au fost răniţi, duminică, în Afganistan, după ce o rachetă a lovit o importantă bază militară internaţională din sudul ţării. Baza a mai fost lovită până acum de rachete, ultima dată la începutul lunii decembrie. Insurgenţii Taliban au revendicat atacul, afirmând că era vizat ministrul bulgar al Apărării, Nikolai Mladenov. Rachetele erau echipate cu un mecanism cu ceas, fiind lansate la circa 300 de metri de locul unde era cazat oficialul bulgar. Unul dintre militarii bulgari s-ar afla în comă. Răniţii ar urma să fie transportaţi la spitalul militar din Landstuhl, Germania. Nikolai Mladenov s-a aflat într-o vizită de cinci zile la contingentul bulgar din Afganistan. Acesta este cel de-al doilea atac împotriva bazei, în decurs de o lună. În 2009, au fost comise 48 de astfel de atacuri.

Comandantul forţelor NATO din Afganistan, generalul american Stanley McChrystal, a sugerat că măsura de mobilizare a 30.000 de militari suplimentari în această ţară ar putea duce la o pace negociată cu miliţiile Taliban. Generalul McChrystal a recunoscut că există un scepticism tot mai mare în legătură cu războiul purtat de forţele internaţionale în această ţară. Prin folosirea trupelor suplimentare pentru a crea un arc de teritoriu sigur, care să se întindă de la zonele sudice dominate de miliţiile Taliban şi până la Kabul, generalul McChrystal intenţionează să slăbească insurgenţa, până în punctul în care liderii săi vor accepta un anumit tip de înţelegere cu Guvernul afgan. Germania a şi anunţat că intenţionează să trimită alţi 500 de militari în Afganistan. Şeful diplomaţiei germane Guido Westerwelle şi-a declarat sprijinul pentru un plan de a-i plăti pe militanţii Taliban pentru a depune armele şi a-i ajuta să se reintegreze în societate. Cu toate eforturile, forţele internaţionale trebuie să rămână în Afganistan şi să lupte împotriva miliţiilor Taliban încă cinci ani, potrivit unui proiect al comunicatului ce va încheia conferinţa pe tema Afganistanului, organizată la Londra, săptămâna aceasta. Guvernele participante ar urma de asemenea să accepte un sistem de recompense, însumând sute de milioane de euro, care vor fi plătite liderilor insurgenţilor, în speranţa că vor înceta luptele.

Planul controversat ar putea nemulţumi rudele militarilor britanici ucişi de luptătorii Taliban în provincia Helmand. Ministerul britanic al Apărării a anunţat, duminică noaptea, decesul celui de-al 251-lea militar, în timp ce comandantul american din zona de război a preconizat o intensificare a violenţelor, înainte de reducerea lor. Gordon Brown, gazda summit-ului care începe joi, va prezenta planul de stabilizare a Afganistanului. Prevede ca forţele afgane să preia rolul de conducere a operaţiunilor într-un interval de mai mulţi ani. Declaraţia din încheierea acestui plan menţionează un calendar semnificativ mai puţin optimist decât cel conceput de preşedintele Obama, care a sugerat că forţele americane ar avea ca obiectiv retragerea trupelor începând de la mijlocul anului 2011.



12