Noi acuzații apar în dosarul încă nesoluționat al doborârii zborului MH-17 în Ucraina, în urma căruia cele 298 de persoane aflate la bordul aeronavei Malaysia Airlines au murit nevinovate. Procurorii olandezi anchetează o plângere depusă de un grup de jurnalişti-cetăţeni, porivit căreia cel puţin 20 de militari ruşi au fost implicaţi în doborârea în estul separatist prorus al Ucrainei, în 2014, a avionului care efectua zborul MH17, relatează postul RFE-RL online.
Grupul Bellingcat, cu sediul în Marea Britanie, afirmă că a identificat până la 100 de militari ruşi care ar putea avea cunoştinţă de deplasările unui lansator de rachete cu care ar fi fost distrus, pe 17 iulie 2014, avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines. Fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, a declarat, într-un interviu difuzat duminică de postul olandez NOS, că organizaţia sa crede că ”cel puţin 20 de militari din cadrul unei unităţi de apărare antiaeriană cu baza la Kursk probabil că fie au lansat racheta, fie ştiu cine a lansat-o”. Grupul prezintă ca surse, între altele, conturi pe reţele de socializare ale militarilor, fotografii postate online şi date aparţinând armatei cu privire la desfăşurarea de personal, disponibile online. ”Avem numele şi fotografiile militarilor care au însoţit convoiul BUK în iulie, când a fost doborât zborul MH17, ale comandanţilor lor, ale comandanţilor comandanţilor lor”, a declarat Higgins. Bellingcat a întocmit un raport de 123 de pagini în legătură cu acest subiect, care va fi făcut public în curând. Bellingcat este un grup specializat în analiza datelor de pe reţele de socializare şi alte surse online. Grupul a raportat în 2014 că un lansator mobil de rachete de tip BUK a fost observat pe 17 iulie, într-o zonă din estul Ucrainei sub controlul separatiştilor şi a afirmat că lansatorul de rachete făcea parte dintr-un convoi militar al celei de 53-a Brigade antiaeriene ruse, o unitate din Kursk, în vestul Rusiei, trimisă să efectueze manevre în apropiere de frontiera cu Ucraina.
Procurorii olandezi însărcinaţi cu anchetele referitoare la prăbuşirea zborului MH17 au anunţat luni că anchetează noile acuzaţii. O anchetă penală a procuraturii olandeze va prezenta, în cursul acestui an, numele suspecţilor în acest caz. Biroul Olandez pentru Securitate (OVV) a anunțat în octombrie că Boeingul 777 a fost distrus de o rachetă de tip BUK, lansată din interiorul teritoriului controlat de separatişti. Rusia a dezminţit că a trimis trupe sau armament în estul Ucrainei, de când a izbucnit conflictul armat, în 2014 şi a acuzat Kievul de doborârea avionului.
Citește și:
Cutia neagră a bombardierului rus doborât de Turcia este avariată; datele nu pot fi accesate
Cutia neagră a avionului rusesc doborât de Turcia, deschisă în direct la televiziunile rusești
Turcia refuză să plătească despăgubiri pentru bombardierul rusesc doborât
Rusia vrea compensații pentru bombardierul doborât de turci
Cine a doborât avionul rusesc în Sinai?
Turcia nu își va cere scuze pentru avionul rusesc doborât