PROCEDURĂ SUSPECTĂ. În ancheta demarată în cazul incidentului de la Divizionul 150 Rachete Navale, din cadrul UM 02109 Mangalia, în urma căruia şapte persoane au ajuns la spital cu arsuri grave provocate de acidul cu care urmau să fie alimentate rachetele, s-au descoperit deja primele nereguli. Relaxarea cu care militarii au pregătit transferul de combustibil, o substanţă foarte periculoasă, a tras mai multe semnale de alarmă. „Urma să aibă loc o aplicaţie pe mare şi pregăteau câteva rachete. Prima etapă a fost verificarea dispozitivului de pompare, respectiv motopompa. Echipa a făcut o primă verificarea cu apă, apoi cu aer şi s-a trecut apoi la etapa cu acid. Procedura reprezintă un circuit închis între motopompă şi canistra cu combustibil. Când au recirculat acidul, unul dintre furtunurile din canistră a sărit şi i-a stropit cu acid pe militari. Curios este faptul că niciun furtun nu era fixat în gura canistrei. Ele au fost pur şi simplu băgate acolo. Rămâne să vedem dacă această procedură a fost corectă şi dacă presiunea a fost respectată sau dacă a fost urmărită creşterea valorii acesteia“, a declarat procurorul militar Claudiu Lazăr, din cadrul Parchetului Militar Bucureşti – Serviciul Teritorial Constanţa. Anchetatorii spun că urmează ca în cel mai scurt timp să fie audiate victimele. Mai mult, echipamentul de protecţie al militarilor va fi supus unei expertize pentru a se stabili dacă respecta normele în domeniu.
MUTILAŢI CU ACID. Incidentul în urma căruia militarii au fost răniţi a avut loc joi după-amiază. „În jurul orei 15.00, s-a produs o scurgere de oxidant, care a generat accidentarea militarilor, prin contactul direct cu substanţa corozivă, deşi s-au luat măsuri de protecţie specifice unei astfel de operaţiuni“, a precizat într-un comunicat Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Cei şapte militari răniţi sunt lt. comandor Augustin Viţulescu, lt. Florin Croitoru, maistru militar clasa a V-a Gabriel Andone şi soldaţii voluntari Florin Ghimbu, Valentin Voicu, Cătălin Săraru şi Ionuţ Dâmbu. Victimele au fost transportate la Spitalul Mangalia, iar după acordarea primului ajutor au fost transferate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Medicii unităţii sanitare au considerat că trei dintre militari trebuie transferaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, din Bucureşti. Un elicopter din cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie a Ministerului de Interne i-a preluat pe soldaţi şi i-a transportat în Capitală. Cadrele medicale spun că arsurile cele mai grave, respectiv pe aproape 20% din suprafaţa corpului, le-a suferit chiar şeful intervenţiei lt. comandor Augustin Viţulescu.
RACHETE CU BUCLUC. Un incident similar a avut loc, anul trecut, la Poligonul Capu Midia, în timpul exerciţiului naval „Vector 09“. Reprezentanţii MApN au declarat atunci că, la iniţierea comenzii „start“, una dintre rachete nu a plecat din lansator şi a luat foc. Echipajul a aplicat planul de avarie, respectiv a iniţiat lansarea balistică a rachetei într-o zonă de protecţie. În urma acestui incident nu a fost rănit niciun militar.