Militarii români revin acasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După o misiune de şase luni în Afganistan

Militarii români revin acasă

Externe 26 Noiembrie 2009 / 00:00 350 accesări

Detaşamentul A.N.A. Training XII se întoarce în România după o misiune de şase luni, pe parcursul căreia au fost implicaţi în procesul de operaţionalizare a noii Armate Naţionale a Afganistanului. Ceremonialul de sosire din teatrul de operaţii Afganistan a militarilor detaşamentului ANA Training XII are loc, joi, în cazarma Brigăzii 1 Infanterie Mecanizată Vasile LUPU din localitatea Cornetu. Detaşamentul a avut ca scop instruirea şi consilierea ofiţerilor şi subofiţerilor Armatei Naţionale afgane pe timpul planificării, pregătirii şi executării misiunilor de menţinere a păcii. Soldaţii au fost organizaţi pe echipe mobile de instrucţie, iar militarii români au făcut proba pregătirii lor profesionale la standarde NATO, spiritul de echipă fiind nota lor caracteristică.

Armata americană speră că aliaţii din cadrul NATO vor decide la rândul lor să trimită noi trupe în Afganistan, dacă preşedintele Barack Obama alege să suplimenteze contingentul american din această ţară. În cursul ultimilor trei ani, trupele trimise de americani au fost urmate în mod constant de noi trupe trimise de aliaţii lor din NATO. Circa 68.000 de militari americani sunt staţionaţi în Afganistan, alături de 42.000 de alte naţionalităţi. Preşedintele Obama îşi va anunţa pe 1 decembrie, strategia pentru Afganistan, în cadrul unui discurs către naţiune, rostit la şcoala militară din West Point. Preşedintele american a adăugat că va discuta despre obligaţiile lor cu partenerii SUA, care arată reticenţă faţă de o implicare mai mare. Totodată, generalul Stanley McChrystal, comandantul forţelor americane şi ale NATO în Afganistan, va depune mărturie în faţa Congresului după ce Barack Obama îşi va anunţa decizia.

Democraţii din Congresul american, puţin entuziaşti privind trimiterea de trupe suplimentare în Afganistan, au în vedere înfiinţarea unui nou impozit pentru finanţarea acestor întăriri şi limitarea impactului acestui demers asupra deficitului deja foarte mare al ţării. Potrivit cifrelor Serviciului de Cercetări al Congresului, care furnizează congresmenilor analize, războiul din Afganistan a însemnat un efort financiar din partea SUA de 3,6 miliarde de dolari pe lună din 2001, adică peste 43 de miliarde de dolari pe an. În contextul unui deficit bugetar record de 1.417 miliarde de dolari în 2008-2009, estimat la 10% din PIB, criticat zilnic de opoziţia republicană, mai mulţi oficiali democraţi consideră necesară găsirea de noi resurse. Proiectul, intitulat “Legea de partajare a sacrificiului”, a fost depus, săptămâna trecută, în Camera Reprezentanţilor şi vizează înfiinţarea unei taxe suplimentară pentru finanţarea cheltuielilor viitoare în Afganistan. Foştii combatanţi, care au luptat în Irak şi Afganistan, ar urma să fie scutiţi, asemenea familiilor militarilor care au murit pe front. Impozitul, gradual, ar urma să fie repartizat în trei tranşe: familiile ce câştigă până la 150.000 de dolari pe an ar suporta o taxă de 1% din venitul lor impozabil, iar cei care câştigă între 150.000 şi 250.000 de dolari, precum şi cei cu venituri de peste 250.000 de dolari vor plăti un impozit variabil în funcţie de costul pe care l-a presupus războiul în anul precedent.



12