Militarii voluntari dau în judecată Ministerul Apărării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Militarii voluntari dau în judecată Ministerul Apărării

Eveniment 11 Ianuarie 2010 / 00:00 4335 accesări

ACŢIUNEA ÎN INSTANŢĂ. Unsprezece capete de acuzare stau la baza plângerii înaintate de 33 de foşti soldaţi şi gradaţi voluntari constănţeni din cadrul Ministerului Apărării (Map) la Tribunalul Constanţa, secţia litigii de muncă. Ei sunt nemulţumiţi de dispoziţiile Legii 384/2006, care îi dă afară din armată la împlinirea vârstei de 40 ani, fără nicio compensaţie. Semnatarii arată că, la împlinirea vârstei de 40 de ani, contractele de muncă ale gradaţilor voluntari încetează automat. Ei vor ca judecătorii să constate că şi soldaţii şi gradaţii voluntari au statut de militari şi să li se acorde compensaţiile prevăzute de legea care reglementează domeniul muncii. Unii dintre reclamanţi spun că au participat la misiuni internaţionale în Kosovo, Afganistan şi Irak.

VOR PENSIE MILITARĂ. Militarii au mai cerut instanţei recunoaşterea perioadei lucrate în unităţile militare ca fiind muncă desfăşurată în condiţii deosebite şi obligarea angajatorului la plata cotei de contribuţie la CAS pentru condiţii deosebite de muncă. Ei spun că deşi au fost supuşi tuturor obligaţiilor şi privaţiunilor specifice militarilor, potrivit Legii 80/2005, soldaţii şi gradaţii voluntari nu beneficiază de drepturile corelative acestor obligaţii. În timp ce în sistemul cadrelor militare, vechimea în activitate este considerată vechime în serviciu militar, iar de la împlinirea vârstei de pensionare aceştia beneficiază de pensii militare, soldaţii şi gradaţii voluntari beneficiază de pensie în sistem civil. Diferenţa de valoare între cele două pensii este semnificativă, susţin reclamanţii, deoarece, spre deosebire de pensia din sistemul de stat, care se stabileşte prin raportare la punctul de pensie, pensia militară se actualizează permanent, în funcţie de solda corespunzătoare militarilor cu acelaşi grad aflaţi în serviciu. În plus, soldaţii şi gradaţii voluntari semnalează că, în caz de disponibilizare a cadrelor militare sau a personalului civil din armată, acestea beneficiază de o compensaţie egală cu valoarea însumată a unui număr de 12 solde pentru vechime mai mică de şapte ani, respectiv de 20 de solde pentru personalul cu vechime peste 15 ani. Soldaţii şi gradaţi voluntari cer instanţei să le acorde aceleaşi drepturi.

PROCESELE SE EXTIND ÎN ŢARĂ. Acţiuni similare au loc şi în alte judeţe ale ţării, astfel că peste 100 de foşti soldaţi şi gradaţi voluntari au intentat proces împotriva Map. Din cei aproximativ 75.000 de militari din Armata română, în prezent 20.000 sunt soldaţi şi gradaţi voluntari, mulţi dintre ei urmând să fie excluşi anul acesta, pe măsură ce împlinesc 40 de ani.



12