Miliţiile al-Qaida din Siria, bombardate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Miliţiile al-Qaida din Siria, bombardate

Externe 31 Ianuarie 2014 / 00:00 471 accesări

Armata turcă a efectat tiruri asupra nordului Siriei, împotriva unui convoi aparţinând grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), apropiată al-Qaida, a anunţat Statul Major turc. O camionetă, un camion şi un autobuz SIIL au fost distruse. Această operaţiune a fost efectuată după ce două vehicule aparţinând armatei au fost ţinta unor tiruri la postul de frontieră Cobanbey, la est de oraşul frontalier turc Kilis. Incidentul nu s-a soldat cu victime de partea turcă.

Acesta este primul incident care implică Turcia şi combatanţi SIIL, care luptă, de la începutul lunii ianuarie, împotriva altor grupări rebele ostile regimului de la Damasc, în nordul Siriei. Adversar ferm al preşedintelui Bashar al-Assad, Turcia a fost acuzată că furnizează arme mai multor grupări rebele siriene extremiste, lucru pe care l-a negat întotdeauna. Armata turcă a bombardat în mai multe rânduri nordul teritoriului sirian, ca represalii la tirurile de obuze efectuate dinspre Siria asupra unor sate turceşti. O altă premieră este şi faptul că liderul coaliţiei opoziţiei siriene, Ahmad Jarba, se va deplasa, pe 4 februarie, la Moscova, în prima sa vizită oficială în Rusia, principalul susţinător pe scena internaţională al regimului Bashar al-Assad.

MAI ÎNCET CA MELCUL Pe de altă parte, Siria a evacuat de pe teritoriul său mai puţin de 5% din arsenalul chimic cel mai periculos, potrivit unor surse apropiate Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care au dat asigurări că regimul de la Damasc va fi îndemnat să intensifice operaţiunea. Doar două încărcături cu agenţi chimici au părăsit Siria, pe 7 şi 27 ianuarie, prin portul Lattaika, pentru a fi distruse pe mare. Acestea reprezintă mai puţin de 5% din ceea ce ar fi trebuit să fie evacuat până la 31 decembrie. Potrivit planului aprobat de ONU, Siria ar fi trebuit să evacueze 700 de tone dintre cei mai periculoşi agenţi chimici declaraţi de Damasc, în special cei care sunt folosiţi pentru fabricarea gazelor muştar şi sarin. Potrivit aceluiaşi plan, Siria ar trebui să evacueze, până pe 5 februarie, 500 de tone suplimentare de agenţi chimici încadraţi în categoria 2. Circa 120 de tone de isopropanol urmează, de asemenea, să fie distruse în Siria, până la 1 martie.

Pe 8 ianuarie, OIAC a cerut Siriei să-şi intensifice eforturile, după ce regimul de la Damasc a înregistrat deja întârzieri în evacuarea celor mai periculoşi agenţi chimici de pe teritoriul său. Siria a invocat condiţiile meteorologice nefavorabile şi problemele de securitate în contextului războiului care devastează ţara din martie 2011 încoace. Planul de dezarmare chimică a Siriei aprobat de ONU prevede ca întreg arsenalul chimic sirian să fie distrus până pe 30 iunie 2014. Agenţii chimici urmează să fie evacuaţi la bordul a două nave militare, daneză şi norvegiană, către portul italian Gioia Tauro, unde vor fi transferaţi la bordul unei nave aparţinând Marinei americane, echipată special pentru distrugerea acestora. Totuşi, administraţia de la Washington este preocupată de ritmul lent al evacuării armamentului chimic din Siria, după cum a afirmat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel.

Taguri articol


12