Miliţiile Taliban acceptă o abordare moderată faţă de portul musulman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Miliţiile Taliban acceptă o abordare moderată faţă de portul musulman

Externe 03 Aprilie 2009 / 00:00 431 accesări

Strategia Obama pentru Afganistan pare să fi avut un ecou pozitiv în rîndul unora dintre liderii Taliban afgani, care s-au declarat pregătiţi să adopte o abordare mai moderată faţă de elemente portului musulman. Interpretarea strictă a legii islamice, Sharia, în timpul regimului Taliban a transformat Afganistanul într-unul dintre cele mai represive regimuri din lume.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a evocat, în cursul recentei conferinţe de la Haga, posibilitatea dialogului cu lideri Taliban moderaţi, afirmînd că cei care vor renunţa la extremism vor beneficia de reconciliere. În mod public, purtătorul de cuvînt al miliţiilor Taliban a respins propunerea, considerînd-o drept “o idee nebună”. Însă, potrivit ediţiei online a ziarului “The Independent”, există deja discuţii preliminare între regimul Hamid Karzai şi lideri Taliban moderaţi, iar dialogul pare să fi adus o primă modificare a abordării faţă de portul musulman. Aceştia par să fie pregătiţi acum să accepte educaţia fetelor, tunderea bărbilor sau chiar muzica indiană, susţin reprezentanţi ai mişcării islamiste. Femeilor li se recomandă în continuare să îşi acopere feţele în public, dar aceste accesorii vestimentare nu vor mai fi obligatorii. Modificările au fost confirmate de mollahul Abdul Salaam Zaeef, fost ambasador al regimului Taliban în Pakistan la sfîrşitul anilor 1990. Mollahul Zaeef a confirmat că majoritatea liderilor Taliban nu mai insistă ca reprezentanţii lor să facă parte din Guvernul afgan, însă doresc să aibă membri în Loya Jirga, Adunarea Comunitară.

Negocierile fiind începute mai sînt însă mulţi paşi de făcut pentru pacificarea ţării. De exemplu, 16 afgani angajaţi ai unei companii private de construcţie de drumuri au fost răpiţi de miliţii Taliban în vestul Afganistanului. Cei 16 bărbaţi, ingineri, muncitori şi muncitori necalificaţi, au fost răpiţi miercuri în timp ce se deplasau în provincia Badghis, situată la frontiera cu Turkmenistanul. Grupul sosise în regiune recent pentru a construi o şosea. Ministerul afgan de Interne a confirmat răpirea, de care sînt suspectaţi “inamicii” ţării, termen prin care sînt desemnaţi, de obicei, combatanţii Taliban. Aceştia, dar şi alte grupări criminale, comit răpiri frecvent, majoritatea pentru obţinerea unei răscumpărări.

Taguri articol


12