O lună de regim cu alimente de tip fast food, după modelul celui prezentat de regizorul Morgan Spurlock în documentarul “Super Size Me”, poate avea efecte devastatoare asupra ficatului, dar contribuie, în acelaşi timp, la creşterea nivelului de colesterol “bun”. Studiul realizat de o echipă de cercetători suedezi a scos la iveală, în mod cu totul neaşteptat, faptul că un regim format din hamburgeri-cartofi prăjiţi-cola poate creşte nivelul de colesterol HDL. Cercetătorii Universităţii din Linkoping, Suedia, au rugat 12 bărbaţi şi şase femei, cu vîrsta medie de 30 de ani, cu greutate corporală normală, sănătoşi, să ia cîte două mese pe zi într-un restaurant fast food, timp de patru săptămîni. În acelaşi timp, subiecţii au fost rugaţi să îşi limiteze activităţile fizice. Obiectivul a fost ca greutatea subiecţilor să crească brusc cu 10 - 15%, pentru a măsura efectele unei creşteri bruşte a numărului de calorii. Analizele de sînge efectuate înainte, în timpul şi după încheierea experimentului au avut ca scop măsurarea nivelului unei enzime, alanin aminotransferază (ALAT), utilizată pentru diagnosticarea unor maladii ale ficatului, precum hepatita de tip C şi ciroza.
Studii anterioare au demonstrat că un nivel ridicat de ALAT este asociat cu un risc de a dezvolta diabet de tipul II. Rezultatele i-au înspăimîntat pe cercetătorii suedezi. Nivelul de ALAT a crescut brusc, fiind de patru ori mai mare în decurs de o lună. Aceştia au fost obligaţi să excludă unul dintre subiecţi din studiu pentru că nivelul său de ALAT era de zece ori mai mare. La 11 din cei 18 subiecţi, chiar şi la cei care nu au consumat alcool, nivelul de ALAT indica distrugeri ale ficatului. Carbohidraţii (glucidele) din băuturile de tip cola sînt mai periculoşi decît grăsimile din hamburgeri. Surprinzător a fost că acest regim a avut şi un rezultat benefic. Nivelul de colesterol HDL a crescut semnificativ în decurs de patru săptămîni. Studiul a indicat o asociere între creşterea cantităţii de grăsimi saturate şi creşterea nivelului de colesterol bun. Aceste rezultate sînt similare celui numit paradoxul francez, o aparentă contradicţie între un regim alimentar bogat în grăsimi saturate (unt, smîntînă, brînză, mezeluri) şi sănătate (rată mică de maladii cardiovasculare). Studiul suedez a fost inspirat de documentarul “Super Size Me”, realizat de americanul Morgan Spurlock, un mesaj împotriva localurilor fast food.