Mîncărurile cu specific pascal pot provoca urticarii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mîncărurile cu specific pascal pot provoca urticarii

Social 07 Aprilie 2007 / 00:00 3157 accesări

Primăvara înseamnă, pe lîngă timp însorit, şi apariţia alergiilor. Acestea se manifestă pe tot parcursul anului, însă în acest sezon predomină fotodermatozele, adică alergiile la razele ultraviolete. “Se manifestă prin erupţii de tip urticarie sau prurigo localizate pe zonele expuse la soare, cum ar fi regiunea facială, cervicală sau pe braţe. Bolnavii care ştiu că au această sensibilitate vor folosi creme fotoprotectoare şi vestimentaţie adecvată - pălării de soare şi haine cu mîneci lungi, începînd chiar din această lună”, a declarat dr. Ioana Antohi, medic primar dermatolog. Mai mult decît atît, dermatologii consideră că cel mai important este ca pacienţii care se ştiu alergici să urmeze un tratament stabilit de specialişti.

Cum primăvara este cunoscută ca un anotimp propice apariţiei alergiilor, medicii sînt de părere că după sărbători se vor înregistra mai multe cazuri de urticarie. “După Paşte vor predomina urticariile şi prurigourile alimentare. De aceea, le recomandăm celor care ştiu că au această sensibilitate să se doteze din timp cu antihistaminice. De asemenea, trebuie să manifeste moderaţie la masa de sărbători. Este de preferat să aleagă alimentele preparate prin fierbere sau la cuptor şi să le evite cu desăvîrşire pe cele prăjite, sosurile, smîntîna, untul, maioneza, mezelurile, coloranţii şi conservanţii alimentari. Mai mult decît atît, preparatele care conţin cacao şi brînzeturile fermentate pot cauza alergii”, a continuat dr. Antohi. Specialiştii spun că ar fi indicat ca toate aceste alimente să fie înlocuite cu fructe şi legume proaspete, deoarece au un conţinut bogat în vitamine. Medicii spun că alergiile reprezintă o reacţie inadecvată sau exagerată a sistemului imunitar la substanţe care, la majoritatea oamenilor, nu cauzează simptome. Semnele alergice pot apărea în urma contactului pielii cu substanţe chimice, în urma inhalării de praf, polen (sau alte substanţe) sau din cauza ingestiei unor alimente. Specialiştii sînt de părere că în cazul în care o persoană este alergică, organismul reacţionează în mod exagerat la un alergen inofensiv ca şi cum ar avea de-a face cu o invazie. Sistemul imunitar funcţionează ca şi cum ar proteja organismul şi produce un număr mare de anticorpi specifici unui anumit alergen. Aceşti anticorpi se ataşează anumitor celule din corp. Cînd organismul vine în contact cu respectivul alergen, anticorpii i se ataşează asemenea unei chei. Această alăturare generează eliberarea unor substanţe în organism, cum ar fi histaminele. Acestea se mobilizează pe anumite părţi ale corpului, cum ar sistemul respirator, cauzînd simptome alergice cum ar fi mîncărimile, strănutul sau coriza.



Ştiri recomandate

12