Minerii de la Exploatarea de uraniu Crucea blocaţi în subteran au renunţat la protest

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Minerii de la Exploatarea de uraniu Crucea blocaţi în subteran au renunţat la protest

Social 10 August 2016 / 07:29 578 accesări

Minerii de la Exploatarea de uraniu Crucea blocaţi în subteran au ieşit din subteran şi așteaptă rezultatul deciziilor care vor fi adoptate, miercuri, de Ministerul Economiei, declară prefectul de Suceava Constantin Harasim, însă surse locale spun că ortacii ar putea continua conflictul de muncă.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi seara, de prefectul de Suceava, Constantin Harasim, minerii blocați în mina din Sectorul de exploatare a uraniului Botușanu au ieșit din subteran și nu se mai consideră în grevă, așteptând rezultatul deciziilor care vor fi adoptate, miercuri, de Ministerul Economiei.

Conform sursei citate, minerii blocaţi în subteran au ieşit, la ora 19.00, la suprafaţă.

"Directorul Sucursalei Suceava a SC Compania Națională a Uraniului SA București ne-a informat că minerii nu se mai consideră în grevă şi sunt în aşteptarea deciziilor ce se vor adopta, în urma discuţiilor ce vor avea loc mâine (miercuri - n.r.) la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri”, se arată în comunicat.

Potrivit unor surse din zonă, conflictul de muncă ar continua, iar o parte dintre mineri intenționează să reintre în subteran.

Marţi, numărul minerilor de la Exploatarea de uraniu Crucea-Botuşana blocaţi în subteran a ajuns la 95, iar alţi circa 30 de mineri protestau în curtea instituţiei. Protestatarii au avut revendicări de ordin salarial, dar au cerut şi asigurarea contractului de muncă pentru următorii trei-patru ani.

Compania Naţională a Uraniului (CNU) a decis să închidă temporar mina Crucea-Botuşana, considerată o exploatare neeconomică, şi să demareze activităţile necesare pentru începerea exploatării de la Tulgeş-Grinţies, măsuri luate în cadrul noii strategii a companiei.

Alte măsuri luate de companie în ultimele luni vizează identificarea rolului CNU şi a potenţialului de a-şi îndeplini obiectul de activitate, restructurarea companiei în raport de noile obiective, modernizarea proceselor de producţie pentru creşterea randamentelor şi actualizarea şi modernizarea procedurilor şi a proceselor manageriale.

În luna ianuarie 2016, componenţa Consiliului de Administraţie a CNU a fost modificată şi a fost numit un nou director general, Gelu Agafiel Mărăcineanu.

”Au fost realizate o serie de verificări şi analize care au relevat aspectele semnalate ca incorecte în managementul companiei. Au fost stabilite două direcţii de acţiune: identificarea problemelor care au dus la situaţia în care se află compania şi găsirea de soluţii care să permită funcţionarea corectă a companiei, în condiţiile date de piaţa concurenţială şi în lipsa oricăror subvenţii”, a anunţat în luna mai compania.

Taguri articol


12