Minerii din schimbul doi de la exploatarea de cărbune Vulcan au refuzat să intre joi în subteran, solidarizându-se cu colegii lor de la Lupeni care protestează în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani.
"Nemulțumirea minerilor de la Vulcan este comună cu cea a minerilor de la Lupeni, adică nerespectarea contractului colectiv de muncă, lipsa materialelor pentru lucru în subteran și periclitarea stării de sănătate a oamenilor din acest motiv. Oamenii s-au săturat să nu aibă o viziune, o direcție, spre care vom merge în viitor", a declarat, pentru Agerpres, secretarul general al Sindicatului "Muntele", Ioan Ciubotaru.
Minerii au mai cerut demisia conducerii CEH, așa cum solicită și colegii lor de la Lupeni.
Pe de altă parte, Federația Națională Mine Energie (FNME) a transmis, joi, că minerii și energeticienii din cadrul organizației sunt solidari cu acțiunea salariaților de la CEH și solicită autorităților "să ia act de revendicările acestora".
"Promisiunile trebuie onorate și salariații respectați, arătând în acest fel că se respectă inclusiv statul de drept. Un eventual refuz nu poate duce decât, foarte probabil, la amplificarea acestui conflict de muncă spontan și trecerea salariaților la alte forme extreme de protest, lucru care nu este dorit", se menționează într-un comunicat de presă al FNME, transmis AGERPRES.
Peste o sută de mineri de la exploatarea de cărbune Lupeni protestează, joi, în curtea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, solicitând anularea deciziei de întrerupere temporară a activității pentru personalul auxiliar, respectarea contractului colectiv de muncă, asigurarea de materiale pentru lucrul în subteran și demiterea conducerii CEH.
În paralel, la sediul CEH din Petroșani continuă greva foamei începută miercuri după-amiază de trei lideri sindicali de la exploatările Lonea, Livezeni și Preparația Coroiești, dar și de cinci mineri de la Vulcan și Lonea. Alți 15 lideri sindicali de la termocentrala Mintia, membri ai Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva, au intrat joi în greva foamei la sediul organizației, cu aceleași revendicări.
În cursul dimineții, liderii de sindicat au transmis solicitările minerilor către Ministerul Economiei, Consiliul de Administrație și conducerea CEH, cerând autorităților să intervină pentru detensionarea situației.
Conform unei decizii luate de conducerea CEH, personalul auxiliar și TESA din cadrul companiei va sta acasă în prima zi din săptămână a lunii ianuarie și va fi plătit cu 75% din salariul tarifar. Hotărârea i-a nemulțumit pe mineri, secretarul general al Sindicatului "Muntele", Ioan Ciubotaru, apreciind prin reducerea săptămânii de lucru la patru zile, angajații CEH din sectoarele auxiliare și TESA vor pierde aproximativ 25% din veniturile lunare.
Pe de altă parte, directorul general adjunct al CEH, Petre Nica, a estimat pe pagina sa de socializare că măsura de întrerupere temporară a activității pentru personalul auxiliar ar urma să genereze o economie de 1,6 milioane lei la fondul de salarii, bani din care administrația CEH intenționează să cumpere materialele necesare pentru derularea activității de extracție a cărbunelui din subteran.
În cadrul CEH lucrează circa 5.300 de persoane la minele Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.