Mini-plămâni obținuți în laborator, transplantați cu succes la șoareci

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mini-plămâni obținuți în laborator, transplantați cu succes la șoareci

Ştiință 10 Noiembrie 2016 / 17:40 823 accesări

Oamenii de știință de la Universitatea Michigan din Statele Unite au reușit să transplanteze cu succes mini-plămâni obținuți în laborator în șoareci imunodeprimați. Aceste structuri au reușit să supraviețuiască, să crească și să se maturizeze, informează Science Daily. Reușita cercetătorilor este descrisă drept un potențial instrument de studiere a bolilor de plămâni deoarece organele dezvoltate în laborator oferă un model uman pentru testarea unor noi medicamente, pentru înțelegerea funcționării genelor, pentru a genera țesut transplantabil și pentru studierea afecțiunilor umane complexe precum astmul. Autoarea principală a studiului, Briana Dye, de la Departamentul de Biologie Celulară și Biologie Evolutivă din cadrul Universității Michigan, a folosit mai multe căi de semnalizare implicate în creșterea celulelor și formarea organelor pentru a determina celulele stem - celulele principale ale corpului uman - să fabrice plămâni în miniatură. ''În doar opt săptămâni, țesutul transplantat avea structuri de căi aeriene sub formă de tub similare cu cele adulte'', a declarat Dye.

Jason Spence, profesor asociat în cadrul aceluiași departament, dar și la Departamentul de Medicină Internă, a subliniat că ''în multe privințe diferența dintre mini-plămânii transplantați și țesuturile umane adulte erau imperceptibile''.

Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în ''eLife''. Bolile respiratorii sunt răspunzătoare de unul din cinci decese la nivel global, iar rata de supraviețuire la cancerul de plămâni rămâne scăzută în ciuda avansului înregistrat în ultimele trei decenii în privința posibilităților de tratament.



12