Ministerul Agriculturii dă vina pe fosta conducere pentru toate eșecurile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a găsit țapul ispășitor

Ministerul Agriculturii dă vina pe fosta conducere pentru toate eșecurile

Social 09 Iunie 2016 / 15:36 593 accesări
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu

A izbucnit un adevărat scandal în agricultură! După ce parlamentarii PSD şi ALDE au depus o moţiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, prin care au acuzat derapaje grave în sector, reprezentanții ministerului au venit cu clarificări. Ei susțin, mai presus de toate, că problemele cu care se confruntă fermierii în momentul de față sunt cauzate exclusiv de fosta conducere. Totodată, cei de la Ministerul Agriculturii au ținut să precizeze că plata subvențiilor se realizează într-un ritm accelerat.

Plata subvențiilor în agricultură se realizează într-un ritm accelerat, în condițiile în care din noiembrie 2015 și până în prezent au fost efectuate plăți de peste 1,22 miliarde euro, au transmis reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat, spunând că întârzierile la plată sunt cauzate exclusiv de fosta conducere. În plus, reprezentanți MADR subliniază și faptul că fostul ministru al Agriculturii (Daniel Constantin - n.r.) a luat decizia greșită de a aplica, în 2015 și 2016, un număr mult prea mare de scheme de plăți în cadrul noii Politici agricole comune, respectiv 81 față de 21 de scheme în anul 2014. Clarificările au venit după ce parlamentarii PSD şi ALDE au depus zilele trecute o moţiune simplă împotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, care a fost adoptată de Camera Deputaților. Iniţiatorii au acuzat derapaje grave ale ministerului, precum neacordarea subvenţiilor către fermieri, un management defectuos, blocaje în atragerea de fonduri europene şi investiţii în acest sector. ”În ce privește acuzația privind neacordarea la timp a subvențiilor de către APIA, precizăm că subvențiile se plătesc într-un ritm accelerat - peste 1,22 miliarde euro din noiembrie până în prezent - deși întârzierile se datorează 100% fostei conduceri”, au spus reprezentanții MADR.

DE CE S-A ÎNTÂRZIAT CU PLĂȚILE

Prezentăm mai jos întârzierile pe care le-a găsit actuala conducere a ministerului și care, spun cei de la MADR, ar fi împiedicat efectuarea la timp a plății subvențiilor. Printre ele se numără, potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, adoptarea extrem de tardivă a legislației necesare efectuării plăților; Ordinul 619 (pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate și a modului de implementare a schemelor de plăți în agricultură în perioada 2015 - 2020 - n.r.), care a fost adoptat de abia pe 6 aprilie 2015, iar depunerea cererilor de plată a început numai la jumătatea lui aprilie; contractarea modulului de plăți, care trebuia realizată cu un an înaintea demarării plăților în avans, dar s-a făcut de abia la sfârșitul lunii iulie 2015 (abia în 30 iulie 2015 a fost adoptată HG nr. 596/22.07.2015); decizia finală privind aplicarea schemelor noii Politici agricole comune, transmisă Comisiei Europene abia în octombrie 2015, făcând imposibilă realizarea modulului de plăți până la 16 octombrie - data la care ar fi trebuit să înceapă plățile în avans; neasigurarea la timp de fosta conducere a ministerului a fondurilor necesare modulului de plăți ca urmare a întârzierii în aprobarea actului normativ; eliminarea cooperativelor și asociațiilor de la accesul fondurilor pentru pășuni. Tot cei de la MADR afirmă că fostul ministru al Agriculturii a indus în eroare Ministerul Finanțelor, solicitând creșterea salariilor la Agenția de Finanțare și Investiții Rurale (AFIR) pe motiv că acestea se plătesc din fonduri europene, în condițiile în care sumele respective provin de la bugetul de stat. ”Întrucât salariile trebuie plătite din bugetul național, la începutul acestui an actualul ministru a trebuit să găsească soluții pentru plata salariilor pentru cei 1.800 de salariați ai AFIR! Culmea, toată această situație gravă din agricultură este pusă de autorul moțiunii, care a condus ministerul 3 ani și jumătate, pe seama actualului ministru”, subliniază comunicatul MADR.

CÂȚI FERMIERI AU FOST AUTORIZAȚI LA PLATĂ

Numărul total de fermieri autorizați la plată pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național), începând din 8 aprilie și până în prezent, este de 786.512, potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Suma totală autorizată la plată pentru cererile unice de plată depuse de fermieri în Campania 2015 este de 1,219 miliarde de euro. Începând din 1 ianuarie și până în prezent, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a efectuat plăți pentru toate schemele pe care le implementează, în valoare de 1,026 miliarde euro. Mai multe detalii puteți obține accesând link-ul http://www.apia.org.ro/files/news_files/CP_APIA_08_iunie_2016_(2).pdf.

Citește și:

Fondurile europene în agricultură, imposibil de accesat?

Cine ar fi crezut că vulnerabilitatea Guvernului Cioloș e agricultura?

Deputații au aprobat moțiunea simplă pe agricultură

Nou protest al fermierilor, aceleași vechi nemulțumiri

Taguri articol


12