Ministerul Apărării rus a cerut Statelor Unite să dea publicității dovezile de care dispun privind implicarea forțelor guvernamentale siriene în presupusul atac chimic din 4 aprilie de la Khan Shaykhun, în provincia Idlib, punând la îndoială că serviciile secrete americane ar deține astfel de probe, relatează Interfax. "Dacă serviciile secrete americane intenționează să țină în continuare în secret presupusele dovezi privind crimele împotriva umanității (ale regimului de la Damasc), atunci astfel de acțiuni pot avea doar o singură explicație - nu există niciun fel de dovezi concludente", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, generalul Igor Konașenkov. Declarațiile sale intervin după ce mai multe media occidentale au relatat despre presupuse interceptări efectuate de serviciile secrete americane ale unor convorbiri telefonice între militari sirieni în timp ce aceștia se pregăteau de atacul cu arme chimice la Khan Shaykhun, indică Interfax. Generalul Konașenkov a mai spus că, de fiecare dată când încalcă dreptul internațional, mai ales prin comiterea unei agresiuni militare împotriva unor țări suverane, SUA insistă întotdeauna că ar dispune de dovezi incontestabile privind comiterea unor crime împotriva umanității.
SUA au lansat în urmă cu o săptămână un atac cu rachete de croazieră asupra bazei aeriene siriene din Shayrat, în centrul țării, de unde se presupune că au decolat avioanele siriene care au bombardat cu substanțe chimice localitatea Khan Shaykhun. În total au fost lansate 59 de rachete Tomahawk, de pe două portavioane americane din Marea Mediterană. Atacul chimic imputat regimului președintelui Bashar al-Assad este o "crimă de război", estimase joi diplomația americană, denunțând conținutul interviului acordat în exclusivitate AFP de liderul de la Damasc. În interviu, liderul sirian a acuzat că atacul chimic din provincia Idlib este "100% fabricat" de SUA și alte țări occidentale. „Sincer, este o tactică pe care am văzut-o în trecut din partea Rusiei”, a declarat Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Pe linia acuzațiilor formulate de ministrul Apărării, James Mattis, și de secretarul de stat Rex Tillerson, Mark Toner a reafirmat că are "puține îndoieli asupra faptului că ultimele câteva atacuri și atacul cu arme chimice (în provincia) Idlib au fost (efectuate) de către guvernul sirian, de către regimul sirian". „Aceasta nu este doar o încălcare a legilor războiului, dar este, credem noi, o crimă de război”, a insistat el, conform AFP.