Ministerul Justiţiei din Elveţia este împotriva eliberării condiţionate a lui Polanski

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministerul Justiţiei din Elveţia este împotriva eliberării condiţionate a lui Polanski

Monden 07 Octombrie 2009 / 00:00 403 accesări

Ministerul Justiţiei din Elveţia se opune eliberării condiţionate a cineastului Roman Polanski, recomandînd Tribunalului Penal Federal din Bellinzone să respingă recursul regizorului franco-polonez, care se află în arest de peste o săptămînă. ”Am cerut, luni, Tribunalului Penal Federal din Bellinzone să respingă recursul domnului Polanski. Argumentul principal este că sîntem convinşi că există şanse mari ca el să fugă în afara teritoriului elveţian”, a declarat Folco Galli, un purtător de cuvînt al instituţiei. Acelaşi minister a decis să nu ia în considerare al doilea recurs depus de avocaţii regizorului franco-polonez. Avocaţii lui Roman Polanski, arestat pe 26 septembrie, la sosirea în Elveţia, în baza unui mandat de arestare emis de SUA, au depus, pe 29 septembrie, două cereri de punere în libertate, precum şi două recursuri, la Ministerul Justiţiei şi la Tribunalul din Bellinzone.

Autorităţile americane îl urmăresc pe regizorul peliculelor ”Rosemary\'s Baby”, ”Chinatown” şi ”The Pianist” de peste 30 de ani, după ce acesta a fugit din SUA, în 1978, înainte de a se da sentinţa într-un proces în care era acuzat că ar fi întreţinut relaţii sexuale ilegale cu o fată de 13 ani. Polanski s-a aflat iniţial sub incidenţa mai multor capete de acuzare, inclusiv cele de viol şi corupere prin administrare de droguri. În mărturia pe care a depus-o în timpul procedurii de anchetare, cineastul a declarat că este vinovat doar de întreţinere de raporturi sexuale cu o minoră. Polanski a petrecut 42 de zile în închisoarea din California, pentru evaluare psihiatrică şi a părăsit SUA înainte de formularea sentinţei, mutîndu-se în Franţa. Puternic dezaprobat de presa americană din acea perioadă, cineastul franco-polonez nu s-a mai întors niciodată în SUA, nici măcar atunci cînd a cîştigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, în 2003, pentru filmul ”Pianistul”, cu Adrien Brody în rolul principal.

Roman Polanski era unul dintre cei mai apreciaţi regizori de la Hollywood, la sfîrşitul anilor \'60 şi începutul anilor \'70, pentru stilul avangardist al filmelor sale. El s-a bucurat de compasiunea americanilor după ce soţia lui însărcinată, actriţa Sharon Tate, a fost ucisă în 1969, la Los Angeles, de patru membri ai sectei lui Charles Manson. Potrivit unui articol din ”Los Angeles Times”, Polanski a ajuns la o înţelegere confidenţială, în 1993, cu Samantha Geimer, plătindu-i victimei sale peste 500.000 de dolari, parte dintr-o înţelegere civilă între cele două părţi. Samantha Geimer a confirmat pentru ”Los Angeles Times” că a ajuns la o înţelegere cu Roman Polanski. De altfel, femeia şi-a retras plîngerea împotriva cineastului, în urmă cu mulţi ani, tot datorită unei înţelegeri.



12