Ministerul Justiţiei a anunţat că organizează, în perioada următoare, un grup de lucru inter-instituţional în vederea elaborării unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.
"Ministerul Justiției organizează, în perioada următoare, un grup de lucru inter-instituțional, la care sunt invitați să participe reprezentanți ai tuturor profesiilor sistemului judiciar, societății civile și mediului academic, în vederea elaborării unui proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, care să cuprindă și să pună în aplicare deciziile Curții Constituționale pronunțate, până în prezent", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, remis luni seară.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că ambele Comisii juridice trebuie să organizeze dezbateri cu asociaţiile de magistraţi şi judecători, la care să participe specialişti de la Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia pentru a pune bazele legilor modificarea Codurilor penale.
''Eu vă spun ca preşedinte al Camerei cum văd eu evoluţia ulterioară pe ceea ce înseamnă legile din justiţie. S-a vorbit despre legea răspunderii magistraţilor, modificările Codurilor penale în lumina deciziilor CCR, cred că Comisiile juridice, foarte rapid, după ce trecem şi bugetul şi pică moţiunea de cenzură, trebuie să organizeze dezbateri serioase cu asociaţille judecătorilor, magistraţilor, cu specialişti de la Consiliul Europei, să sperăm că sunt de acord, şi specialişti de la Comisia de la Veneţia şi de la orice altă structură care vrea să se implice în acest demers pentru a discuta despre principiile care trebuie respectate şi dacă este nevoie de modificări legislative sau completări la legislaţia actuală în acest cadru să se dezbată'', a afirmat preşedintele PSD, întrebat ce se va întâmpla cu modificările la Codurile penale.
Liviu Dragnea a precizat că după ce punctele de vedere exprimate vor fi transpuse în documente ele vor trebui să devină proiecte de lege şi să intre în dezbatere parlamentară.
''În final, după ce toate aceste puncte de vedere vor fi transpuse în nişte documente ele să devină proiecte de lege şi să intre şi în dezbaterea parlamentară. Asta cred că trebuie să se întâmple în acest domeniu extrem de sensibil'', a menționat el.
Liderul PSD a spus că nu crede în consultările publice care se fac ''într-o zi, de dimineaţă până seara'', ci în cele care durează ''o lună, două'' şi în care opinia publică este informată.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că a primit, luni, spre avizare de la Ministerul Justiţiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale şi Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017, acesta din urmă fiind pe ordinea de zi a plenului CSM de marţi.
Reacţia CSM vine după ce Ministerul Justiţiei a transmis că instituţia nu este preocupată să elaboreze un proiect de lege privind modificarea și completarea codurilor penale.
"Ministerul renunţă la proiect întrucât doreşte elaborarea unuia mai complex", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cristina Liţă.