Ministerul Public: Augustin Lazăr a luat act de concluziile evaluării ministrului Justiţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministerul Public: Augustin Lazăr a luat act de concluziile evaluării ministrului Justiţiei

Justiție 29 Martie 2017 / 20:51 637 accesări

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a luat act de concluziile evaluării prezentate de către ministrul Justiţiei, instituţia reiterând ideea că va respecta întocmai decizia Curţii Constituţionale, potrivit Ministerului Public. "Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a luat act de concluziile evaluării prezentată în cursul zilei de astăzi de către ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader. În acest context, procurorul general reiterează punctul de vedere potrivit căruia Ministerul Public va respecta întocmai decizia Curții Constituționale și va acționa pentru îndeplinirea rolului de reprezentare, în activitatea judiciară, a intereselor generale ale societății și de apărare a ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor", se arată într-o postare a Ministerului Public, pe pagina oficială de Facebook. Tudorel Toader a declarat, miercuri, după evaluarea conducerilor Parchetului General şi DNA că momentan nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr şi a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi. "Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, de legalitate, de oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi justiţie şi a procurorului şef DNA", a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la finalul declaraţiei de presă avute după încheierea evaluării activităţii parchetelor.

Ministrul Justiţiei a precizat însă că va monitoriza de acum înainte activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Ceea ce ceea ce considerăm oportun în spiritul existenţei statului de drept este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii pe care o desfăşoară procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în ceea ce priveşte independenţa procurorilor de a da soluţii, pentru a identifica modul în care procurorii pe viitor înţeleg limitele de competenţă. (...) Această autoritate se va exercita, această monitorizare se va exercita fără ştirbirea independenţei procurorilor, ci ca un mecanism care să dea consistenţă prevederilor Constituţiei de exercitare a autorităţii ministrului Justiţiei asupra procurorilor", a mai spus Tudorel Toader.

În raportul evaluării parchetelor, postat pe site-ul Ministerului Justiţiei, se arată însă că rezultatele negative după monitorizarea pe care ministrul Justiţiei o va avea asupra Parchetului General şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot aduce în discuţie din nou, pe viitor, oportunitatea revocării şefilor parchetelor.

"Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuţie în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituţiilor vizate ori a altor măsuri instituţionale, în conformitate cu Constituţia şi legea", se arată în document.

Ministrul Justiţiei a adăugat că este evident că Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a arogat competenţe ce nu îi reveneau legal în ceea ce priveşte anchetarea OUG 13, a criticat derapajele instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi, dar a precizat că magistraţii Curţii Constituţionale au restabilit echilibrul între puterile statului, prin decizia dată.

"Informările punctuale relevă derapaje instituţionale în sensul unei acţiuni cel puţin exagerate din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, derapaje care au produs reacţii negative în media şi la nivelul opiniei publice", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a subliniat că evaluarea a făcut-o singur, fără nicio presiune.

"Am întocmit un raport de evaluare care are 19 pagini. Evaluarea a survenit în contextul în care pe de o parte Guvernul a adoptat OUG 13, pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor, oportunității, legalității, constituționalității procedurii în care a fost adoptată respectiva OUG. Am solicitat informări de la cele două autorități de la DNA și Parchet pe care le-am primit. Am avut întâlniri punctuale cu șefii celor două instituții, am văzut că s-au făcut speculații legat de momentul în care au venit cei doi procurori șefi. Vă asigur că cei doi au venit în mai puțin de 10-15 minute din momentul în care i-am invitat la discuții. Suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o pură coincidență", a mai spus Tudorel Toader.

Acesta a spus că instituțiile trebuie să își respecte competențele.

"Fiecare autoritate să rămână în matca sa. Fiecare autoritate trebuie să respecte competențele. Statul de drept are o arhitectură bine conturată. Autoritățile au competențe complementare", a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţase, în urmă cu două săptămâni, că va avea discuţii separate cu procurorul general, Augustin Lazăr, şi cu procurorul-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, după apariţia motivării CCR pe conflictul DNA-Guvern şi că în paralel va face şi o evaluare a instituţiilor.



12