Autoritățile schimbă din nou strategia de vaccinare. Se mai pot programa pentru imunizare doar persoanele peste 65 de ani, cele cu dizabilităţi şi bolnavii cronici. Angajații esențiali din companii sunt amânaţi. Statisticile arată că cele mai mult decese şi internări sunt printre vârstnici. Nu se ştie ce se va întâmpla cu vaccinarea profesorilor care sunt nemulţumiţi şi spun că începerea școlii va fi pusă astfel în pericol.
Din luna februarie, fiecare loc ce se va elibera pe platforma de vaccinare va putea fi rezervat de persoane trecute de 65 de ani, bolnavi cronic și persoane cu handicap.
Autorităţile au constatat că cele mai multe internări şi decese asociate covid 19 sunt printre cele trei categorii de persoane vulnerabile.
Potrivit raportului ministerului Sănătății, la ora actuală, 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 60 de ani, iar 95% din decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice.
Programările deja stabilite nu vor fi însă amânate. Şi nici rapelul pentru persoanele care au primit prima doză. În plus, coordonatorul campaniei de vaccinare precizează că deși acum ne confruntăm cu o întârziere a livrărilor de vaccinuri, situația s-ar putea regla în scurt timp: "Sunt cel puţin 900.000 de persoane noi programate în momentul de faţă. Rata de vaccinare va creşte progresiv. Vom putea atinge din jumătatea a doua a lunii aprilie 100.000 de persoane pe zi. Am ajunge la 10.000.000 de persoane vaccinate chiar cu două doze în septembrie 2021. "
Amânările decise de autorităţi îi nemulţumesc pe profesori şi părinţi. Pentru că pe 8 februarie, la începutul semestrului doi, majoritatea elevilor ar putea reveni în clase.
Până la schimbarea priorităţilor de vaccinare, zeci de mii de persoane fuseseră amânate şi reprogramate din cauza dozelor de ser insuficiente şi a livrărilor cu întârziate.
Vă puteți programa pe site-ul oficial dedicat programului national de vaccinare.