Ministerul Sănătății și producătorii de medicamente au căzut la pace în privința prețurilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministerul Sănătății și producătorii de medicamente au căzut la pace în privința prețurilor!

Sănătate 24 Martie 2017 / 16:56 419 accesări

Ministerul Sănătății și producătorii de medicamente au ajuns la o concluzie în privința metodei de calcul pentru prețul medicamentelor, păstrându-se scăderea de 35% a prețului pentru tratamentele care urmează să își piardă brevetul. Asociațiile de pacienți se tem că vor dispărea medicamente. Ministerul Sănătății a avut o ultimă întâlnire cu reprezentanții producătorilor de medicamente, înainte de a semna ordinul care stabilește metodologia de calcul al prețului pentru medicamente. Tratamentele inovative care urmează să își piardă brevetul și să devină unele generice vor avea o scădere a prețului de 35%. Practic, prețul medicamentelor care au depășit termenul în care pot fi considerate inovative va fi mai mic cu 35%. "Acest ordin aduce ieftinirea prețului la medicamente, pentru cele inovative care își pierd patentul, iar pentru medicamentele inovative care până la data apariției ordinului nu au suferit o eroziune de minimum 35%, pe bază de declarație pe proprie răspundere, firmele deținătoare de APP vor solicita modificarea prețului. Înseamnă că pacientul va scoate mai puțini bani din buzunar în momentul în care va achiziționa un astfel de medicament și am fost asigurați că, aplicând astfel măsura, nu se vor produce distorsiuni și nu vor dispărea medicamente de pe piață, în așa fel încât pacienții să aibă acces la toate tratamentele inovative. Sunt medicamente din diferite sfere de activitate", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Astfel, producătorii de medicamente explică faptul că scăderea prețului de 35% se produce la medicamente care își pierd brevetul după intrarea în vigoare a ordinului. Iar la medicamentele care au fost deja ieftinite, se mai scade prețul cu diferența până la 35%. "Dacă eroziunea de preț din momentul în care a expirat brevetul nu este mai mare de 35%, va fi adusă la 35%. De exemplu, dacă a scăzut prețul până acum cu 25%, va mai fi o scădere adițională de 10% din momentul în care intră ordinul în vigoare. Amendamentele aduse actualei metodologii sunt rezonabile și ne permit să asigurăm medicamente pacienților. Începând cu jumătatea anului 2015 până acum sunt în jur de 1.200 - 1.400 de medicamente dipărute de pe piața din România. Dacă multimplicăm câteva mii de produse cu câteva sute de pacienți, ajungem deja la ordinul sutelor de mii de pacienți care au fost afectați în toată această perioadă", a afirmat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

În urma înțelegerii dintre minister și producători, asociațiile de pacienți se tem că, după ce va fi semnat acest ordin, vor asista la dispariția multor tratamente, și așa ieftine, de pe piața de la noi din țară. "Mă nelămurește decizia anunțată astăzi de ministru pentru că se pare că a fost o înțelegere între Ministerul Sănătății, Guvern și producătorii de medicamente și nu știm ce conține această înțelegere și dacă ne garantează accesul la medicamentul. Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani nu a dus la accesul pacienților la tratament, ba dimpotrivă, tratamentele au dispărut. Sunt afecțiuni pentru care există un singur medicament, deci justificarea că astfel de reduceri de prețuri cresc accesul la medicamente pentru că sunt mai ieftine are sens până la punctul în care medicamentele dispar de pe piață și, din acel moment, este foarte complicat să faci o comandă în Germania, să găsești pe cineva să-ți trimită din Germania medicamentul respectiv și în final să ajungi să plătești de 4-6 ori mai mult fără posibilitatea de recompensare", a explicat Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

În timpul dezbaterii publice, Florian Bodog a declarat că au fost găsite depozite ilegale de medicamente ale anumitor firme și a spus că va face publice numele acestor companii care încearcă să aducă prejudiciu, în primul rând, pacientului. "Vreau să vă asigur că voi arăta românilor din cauza cui se întâmplă să nu fie medicamente pe piață. Toate aceste comportamente necivilizate sunt împotriva poporului român, împotriva pacientului. Sunt firme care fac bani pe spinarea noastră, a tuturor. Toate aceste comportamente incorecte, vă asigur, suntem în căutarea unor mijloace de a le face publice. Vă rog foarte mult să transmiteți tuturor colaboratorilor și tuturor din industrie că așteptăm din partea lor un comportament foarte corect. Voi ieși public și îi voi spune cu nume pe cei care încearcă să facă rău pacientului", a adăugat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Vineri, ordinul care stabilește metodologia de calcul al prețului pentru medicamente ar urma să fie semnat de către ministrul Sănătății și va fi publicat în „Monitorul Oficial“.



12