Guvernul a abilitat Ministerul Sănătăţii (MS) să achiziţioneze, şi prin licitaţie restrînsă accelerată, peste 1,37 milioane cutii de medicamente antivirale, pentru limitarea urgentă a efectelor determinate de “pericolul iminent” de declanşare a unui nou val epidemic cu virus A/H1N1, în octombrie-noiembrie. Institutul de Sănătate Publică a fost totodată abilitat de Guvern să desfăşoare procedurile de achiziţie a echipamentelor de protecţie personală şi a substanţelor dezinfectante, în numele şi pentru MS. Institutul Cantacuzino a informat recent MS că primele tranşe de vaccin împotriva gripei A/H1N1 vor fi gata la finalul lunii octombrie, urmînd ca, din 21 noiembrie, Agenţia Naţională a Medicamentului să elibereze autorizaţia de punere pe piaţă, iar apoi să fie vaccinate categoriile cu risc. Cele cinci milioane de doze de vaccin pandemic pe care Institutul Cantacuzino are capacitatea să le producă vor fi finalizate la sfîrşitul lunii decembrie. Vaccinul va purta numele de „Cantgrip” şi va fi distribuit numai în reţea închisă, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a MS, campanie care va debuta în luna decembrie. În România au fost înregistrate, pînă în prezent, 333 de cazuri de infectare cu virusul A/H1N1.
Peste 4.100 de persoane au murit, în lume, din cauza virusului gripei noi
Virusul gripal A/H1N1 a provocat moartea a peste 4.100 de persoane în 191 de ţări şi teritorii de la apariţia sa în martie, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), precizînd că epidemia afectează în principal SUA de cîteva săptămîni. Virusul a provocat moartea a „cel puţin 4.108 persoane”, cu 191 mai multe decît precedentul bilanţ, precizează OMS. Conform datelor organizaţiei, noul virus gripal a afectat peste 340.000 de persoane în întreaga lume. SUA sînt afectate în mod particular de noul virus gripal. “Transmiterea este extinsă din punct de vedere geografic şi continuă să crească”, explică OMS. Mexicul, unde virusul a apărut în martie, se confruntă cu un nou val de îmbolnăviri. În total, în America s-au înregistrat trei-sferturi din decesele semnalate în întreaga lume, adică 3.020 de victime. În Europa, unde gripa H1N1 a provocat moartea a 176 de persoane şi peste 56.000 de îmbolnăviri, ţările cele mai afectate rămîn Franţa, Irlanda şi Marea Britanie. OMS dezvăluie că în întreaga lume s-au înregistrat 28 de cazuri de rezistenţă la Tamiflu.
Al treilea vaccin anti-H1N1, la vînzare…
Agenţia europeană pentru medicamente a recomandat, vineri, Comisiei Europene să autorizeze vînzarea unui al treilea vaccin împotriva gripei H1N1, Celvapan, de la laboratoarele americane Baxter, după ce a recomandat vaccinul de la Novartis şi de la GSK. Agenţia europeană pentru medicamente a recomandat recent Comisiei Europene să autorizeze punerea în vînzare a două vaccinuri împotriva gripei H1N1, produse de laboratoarele Novartis şi GlaxoSmithKline (GSK). „Comisia Europeană ar trebui să acorde autorizaţia rapid”, a spus agenţia. Celvapan nu are adjuvanţi (substanţă ce amplifică efectul unui vaccin), spre deosebire de celelalte două vaccinuri. CE a autorizat, marţi, două prime vaccinuri - Focetria de la Novartis şi Pandemrix de la GlaxoSmithKline. Celvapan, Focetria şi Pandemrix au un punct comun ce explică aprobarea accelerată: ele au obţinut deja o autorizaţie de punere pe piaţă numită “model”, cu schimbare de tulpină a virusului posibilă.