Încă de la finele anului trecut, de când s-a tot anunţat restructurarea unităţilor sanitare, la nivelul fiecărui judeţ au apărut “n” variante privind comasarea sau/şi desfiinţarea unor spitale. Şi la Constanţa, variantele au fost numeroase, însă niciuna nu a confirmat propunerea publicată, ieri, pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS). În primele zile ale anului, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa mediatiza, oficial, o propunere de comasare a unităţilor sanitare constănţene, având la bază şi justificări certe în fiecare caz, propunere ce fusese înaintată MS, potrivit directorului executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. Chiar dacă reprezentantul MS în teritoriu nu a dorit desfiinţarea niciunui spital şi transformarea în cămine de bătrâni, MS n-a luat în calcul recomandările sale. Din contră, specialiştii MS vor ca Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi Centrul de Sănătate Băneasa să dispară de pe harta unităţilor sanitare din judeţ şi să fie transformate în cămine pentru bătrâni. Tot pe lista MS apar şi următoarele modificări: Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud să treacă în subordinea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, Sanatoriul Balnear Mangalia să treacă în grija Sanatoriului Balnear Techirghiol, Spitalul de Pneumologie să treacă în grija Spitalului de Boli Infecţioase, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud în subordinea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, la fel şi Spitalul de Ftiziologie Agigea.
GAFELE SALARIAŢILOR MS: SPITALUL DE ORTOPEDIE ERA TRECUT ATÂT ÎN SUBORDINEA INSTITUTULUI DE LA BUCUREŞTI, CÂT ŞI ÎN SUBORDINEA SCJU, LUCRU IMPOSIBIL! (CEL MAI PROBABIL SPITALUL DE RECUPERARE EFORIE NORD TRECE ÎN GRIJA INSTITUTULUI DE LA BUCUREŞTI) - (MODIFICAREA PE SITE S-A REALIZAT DUPĂ-AMIAZĂ, DUPĂ CE S-A TELEFONAT LA MS)
REMEMBER - 5 IANUARIE 2011. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa propunea MS, pe 5 ianuarie 2011, desfiinţarea Spitalului de Ftiziologie Agigea Constanţa şi reorganizarea, prin comasare, ca secţie externă a SCJU (propunere agreată de MS). Pe lista spitalelor propuse de DSPJ pentru reorganizare se afla Spitalul Orăşenesc Cernavodă. Dr. Dina preciza, de asemenea, că se vrea comasarea sa ca secţie exterioară Spitalului Municipal Medgidia sau reprofilarea lui în spital de cronici (propunere respinsă de MS). „Spitalul Orăşenesc Cernavodă este la o distanţă de doar 22 km de Spitalul Municipal Medgidia. De asemenea, am luat în calcul şi faptul că Spitalul Orăşenesc Cernavodă este mai slab dotat din punct de vedere tehnic şi al resurselor umane, ceea ce nu conferă o mare siguranţă actului medical, iar pe de altă parte, un număr semnificativ de pacienţi sunt dirijaţi deja către Spitalul Municipal Medgidia sau SCJU”, justifica, atunci, reprezentantul MS în teritoriu. Un ultim spital propus pentru reorganizare, de către DSPJ, era SOTRM Eforie Sud şi reorganizarea sa ca secţie externă SCJU, cu păstrarea numărului de paturi. „Spitalul se află la aprox. 18 km distanţă de municipiul Constanţa, deci se poate ajunge rapid. Unitatea sanitară îşi desfăşoară activitatea în două pavilioane care necesită reparaţii capitale şi în prezent nu este eficientă din punct de vedere financiar. De asemenea, dotările sunt la nivel minim şi comasarea cu Spitalul Judeţean de Urgenţă ar permite şi implicarea Facultăţii de Medicină cu fonduri pentru dotări cu aparatură modernă”, a mai declarat, la începutul anului, directorul executiv al DSPJ. Prin desfiinţările spitalelor menţionate, potrivit conducerii DSPJ, circa o sută de persoane vor fi disponibilizate (!?). Autorităţile din Sănătatea locală au luat în calcul faptul că judeţul nostru este “poartă” către o serie de afecţiuni infecţioase, aşa că au decis păstrarea, în forma actuală, a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, mai ales că unitatea are în alcătuire şi o secţie de terapie intensivă, absolut necesară unui asemenea spital (şi în acest caz MS a avut altă variantă).
După publicarea noilor propuneri, directorul DSPJ Constanţa, dr. Constantin Dina, nu a dorit să comenteze nimic.
NAŢIONAL. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că, din cele 182 de spitale, 111 vor fi comasate, iar celelalte 71 vor fi transformate în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă, dar că aceste măsuri nu vor duce la disponibilizări în sistem. „Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante”, a declarat Cseke. Conform proiectului MS, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi, care există în prezent, atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore.
PÂNĂ ÎN 30 MARTIE, AUTORITĂŢILE LOCALE AU OBLIGAŢIA DE A FACE DEMERSURI PENTRU TRANSFORMAREA UNITĂŢILOR SANITARE CARE SUNT PE LISTA DE REPROFILARE ÎN CĂMINE DE BĂTRÂNI
În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, MS şi cel al Muncii vor derula între 1 aprilie 2011 - 31 decembrie 2013, programul „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”. În cele 71 de cămine pentru persoane vârstnice vor primi asistenţă între 2.500 – 4.800 de bătrâni. De asemenea, există posibilitatea ca o parte dintre aceste unităţi să fie reorganizate şi în centre de permanenţă în care să fie asigurată continuitatea asistenţei primare.