Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) va elabora o lege a chiriilor pentru a reglementa, printre altele, nivelul chiriei pentru locuinţele aflate în proprietatea statului. "Prin această lege dorim să introducem noţiunea de chirie de piaţă, astfel încît să nu mai existe speculaţii pe piaţa chiriilor. În plus, dorim să reglementăm chiriile locuinţelor aflate în proprietatea statului, pentru ca nivelul acestora să ne permită să amortizăm măcar investiţia şi cheltuielile de întreţinere", a declarat ieri consilierul din cadrul ministerului, Mariana Ioniţă. În opinia consilierului ministerial, locuinţele de stat închiriate tinerilor au tarife foarte mici, care nu acoperă nici măcar investiţiile realizate. Consilierul MTCT a mai precizat că noţiunea de chirie de piaţă se referă la tarifele la care sînt închiriate locuinţele la a căror construcţie a contribuit şi statul. Noua Lege va reglementa situaţia tinerilor cu venituri medii, cu vîrstă de peste 35 de ani, care nu sînt eligibili pentru o locuinţă în cadrul programului pentru tineri derulat de MTCT, precum şi a chiriaşilor evacuaţi din locuinţe retrocedate. Ioniţă a menţionat că, pe lîngă acest act normativ, va fi elaborată o altă lege, pentru reglementarea formării unor asociaţii locative, non-profit, care să dezvolte locuinţe destinate închirierii, cu ajutorul unor mecanisme de finanţare. După modelul austriac, finanţarea asociaţiilor ar putea să fie realizată prin credite cu dobînzi subvenţionate, pe termen lung. "Deocamdată sîntem în căutarea unor specialişti pentru elaborarea unui studiu prin care să evaluăm impactul acestor asociaţii. Prin acest mecanism, în Polonia au fost dezvoltate 62.000 de locuinţe în patru ani", a precizat Ioniţă.
Chirii de stat la preţul pieţei private (?!?)
Oficialul MTCT a adăugat că elaborarea actelor normative va fi finalizată în prima parte a anului viitor. De asemenea, tot pentru începutul anului 2007, MTCT are în vederea elaborarea unei legi a condomeniilor, pentru îmbunătăţirea administrării locuinţelor. "Prin această lege avem în vedere, în primul rînd, îmbunătăţirea relaţiilor cu asociaţiile de locatari ai imobilelor cu bulină roşie, care trebuie renovate. Fără această lege sîntem obligaţi să introducem în legislaţia actuală reglementări foarte stricte pentru proprietarii de locuinţe în imobilele aflate pe lista celor care trebuie consolidate", a precizat Ioniţă. Consilierul MTCT a arătat că elaborarea legilor se află în stadiu incipient, Ministerul Transporturilor fiind abia în faza de căutare a specialiştilor pentru elaborarea unor studii care să fundamenteze pachetul de legi.
MTCT propune încă de la începutul acestei legislaturi o majorare substanţială a chiriilor percepute persoanelor care locuiesc în locuinţe de stat. Încă din ianuarie 2005 se tot vehiculează alinierea chiriilor ANL la preţul pieţei, fără ca vreun ministeriabil să se gîndească la ideea de la care au plecat proiectele de construire a imobilelor în regim ANL. Amintim că în a doua parte a mandatului trecut, Guvernul PSD a lansat programul ANL ca pe o măsură de ajutorare a tinerilor, în vederea stopării fenomenului migrării acestora către statele vest-europene. În condiţiile în care veniturile tinerilor sînt relativ mici, statul a propus construirea acestor apartamente ANL pentru care tinerii să poată plăti o chirie modică, întregul proiect fiind construit ca o subvenţie alocată tinerilor. Mai nou însă, Alianţa DA îşi propune să facă bani pe spatele tinerilor, în loc să-i ajute să acumuleze capital pentru a-şi putea achiziţiona o locuinţă proprie.