Ieri, la Potsdam, lîngă Berlin, şefii diplomaţiilor statelor membre ale Grupului celor Opt State Puternic Dezvoltate (G8) s-au reunit pentru a pune la punct agenda de lucru a summit-ului de săptămîna viitoare. Principalele subiecte de discuţie au fost problemele din Afganistan, criza umanitară din Darfur, situaţia complexă din Orientul Mijlociu şi combaterea efectelor încălzirii globale. SUA, Japonia, Canada, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Rusia vor încerca să stabilească un cadru comun de discuţii pentru şefii de stat şi de guvern, care se reunesc săptămîna viitoare la Heiligendamm. Cea mai delicată misiune revine Condoleezzei Rice, care trebuie să găsească un limbaj comun cu omologul său rus, Serghei Lavrov şi cu noul ministru francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner. Secretarul american de Stat a sosit încă de marţi seară, la Berlin, unde a participat la o reuniune la nivel ministerial a statelor G8, unde a sperat să obţină sprijinul statelor industrializate în privinţa a trei rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU ce vizează dosarul nuclear iranian, problema viitorului statut al provinciei sîrbe Kosovo şi criza din regiunea sudaneză Darfour.
Şefa diplomaţiei americane a pledat în favoarea adoptării de noi sancţiuni împotriva Iranului, care refuză să se conformeze rezoluţiilor Consiliului de Securitate, a definirii de către ONU a condiţiilor privind obţinerea independenţei provinciei Kosovo şi exercitarea de noi presiuni asupra liderului sudanez Omar al-Beshir, pentru a accepta dislocarea de forţe ONU în regiunea Darfur. Aceasta şi-a reafirmat cererea de sistare a tuturor activităţilor nucleare de către Iran, respingînd o recomandare avansată de către directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Mohammed El-Baradei, privind iniţierea unui dialog cu Teheranul, înainte de suspendarea procesului de îmbogăţire a uraniului. Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, urmează să se întîlnească, astăzi, cu negociatorul şef iranian în dosarul nuclear, Ali Larijani, pentru o nouă rundă de negocieri.
Condoleezza Rice a dezbătut problema viitorului statut al provinciei Kosovo cu omologul său rus, Serghei Lavrov, Rusia opunîndu-se în continuare concluziilor raportului emisarului ONU, Martti Ahtisaari, care recomandă acordarea independenţei supravegheate acestei regiuni. SUA speră să transforme problema provinciei Kosovo într-o prioritate a Consiliului de Securitate, în cursul următoarelor săptămîni. De altfel, preşedintele american îl va întîlni pe Vladimir Putin, la 1 şi 2 iulie, la reşedinţa familiei Bush din Maine, în nord-estul SUA.