Miniştrii europeni pentru Justiţie şi Afaceri Interne nu intenţionează să voteze decizia de a accepta Bulgaria şi România în spaţiul Schengen la reuniunea din 24-25 februarie, a afirmat raportorul PE Carlos Coelho. În consecinţă, PE nu va trebui să-şi anunţe poziţia privind progresele celor două state înainte de acea dată, a adăugat europarlamentarul portughez. Coelho şi-a exprimat din nou dezamăgirea pentru că PE nu a obţinut acces la raportele privind progresele Bulgariei şi României. Numai raportorul a avut acces la rapoarte dar nu a putut face copii ale acestora sau lua notiţe, în timp ce colegii săi din comisia parlamentară nu au primit permisiunea de a citi documentele deloc. Coelho şi-a exprimat surprinderea şi îngrijorarea în legătură cu decizia “inexblicabilă” a Consiliului European, afirmând că aceasta obstrucţionează activitatea PE. Ulterior, europarlamentarii au cerut să aibă mai multă influenţă în ceea ce priveşte deciziile pe tema Schengen. Într-o declaraţie pentru postul naţional bulgar de radio, raportorul Carlos Coelho a afirmat că le-a propus colegilor din PE să acorde Consiliului termen până la 2 mai pentru a prezenta toată documentaţia privind Schengen.
Ministrul norvegian de Externe, Jonas Gahr Stoere, şi-a exprimat, vineri, rezervele cu privire la aderarea foarte contestată a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în Europa. “În lumea migraţiei în care trăim, sistemul Schengen trebuie să fie solid şi toţi cei care participă trebuie să aibă capacitatea deplină de a-şi asigura drepturile şi obligaţiile”, a explicat Jonas Gahr Stoere, în cadrul unei întâlniri cu presa, după o întrevedere, la Paris, cu omologul său francez, Michèle Alliot-Marie. Franţa şi Germania au decis la 21 decembrie să blocheze din motive de securitate intrarea, în perioada imediat următoare, a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen. Cele două ţări consideră prematură intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, în martie 2011, insistând asupra carenţelor pe care Sofia şi Bucureştiul le au în privinţa luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. Finlanda s-a alăturat celor două ţări la 20 ianuarie.
Spaţiul Schengen numără 25 de state membre şi peste 400 de milioane de cetăţeni circulă liber din Finlanda în Grecia şi din Portugalia până la frontiera poloneză, fără să fie nevoite să prezinte paşaportul la control. Numai Marea Britanie şi Irlanda, două ţări insulare, au decis să rămână în afara acestei zone. Dar alte trei state care nu sunt membre UE - Elveţia, Norvegia şi Islanda - au aderat la Schengen. În afară de România şi Bulgaria, şi Cipru a cerut să devină membru.