Ministrul Apărării şi premierul Ponta, la bordul unui Spartan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ziua Aviaţiei Române, sărbătorită cu fast

Ministrul Apărării şi premierul Ponta, la bordul unui Spartan

Justiție 22 Iulie 2013 / 00:00 449 accesări

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi premierul Victor Ponta au participat, sâmbăta trecută, la Ziua Porţilor Deschise la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni „Gheorghe Bănciulescu“, cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) spun că cei doi oficiali au zburat cu o aeronavă militară de tip Spartan. Ponta a fost însoţit în zborul care a durat aproximativ o jumătate de oră şi de fiul său, Andrei. „Vreau să îi felicit pe cei de la Ministerul Apărării Naţionale şi de la Forţele Aeriene. Cu resurse puţine reuşesc, totuşi, să facă misiuni extraordinare. Mă bucur foarte mult că astăzi au găsit o soluţie să facă acest exerciţiu public. (...) Îşi îndeplinesc toate sarcinile extrem de bine, în condiţii dificile“, a declarat Victor Ponta. Vizitatorii au asistat la evoluţia elicopterelor IAR-330 şi aeronavelor IAR 99 Şoim şi C-27J Spartan şi au vizitat expoziţia care a inclus elicoptere în variantă MEDEVAC şi CARGO, tehnică de artilerie şi rachete, radiolocaţie, precum şi oferta educaţională pentru construirea unei cariere în Forţele Aeriene. Totodată, vizitatorii au putut participa la o tombolă care a avut ca premii zboruri de agrement cu aeronava C-27J Spartan.

PROFESIONALISM Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a transmis un mesaj cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, în care îşi exprimă preţuirea faţă de aviatori, pentru curajul şi profesionalismul acestora. „Este o sărbătoare dedicată cavalerilor spaţiului aerian - eroii care şi-au dedicat şi îşi dedică în continuare viaţa serviciului ordinii şi siguranţei publice, datoriei, crezului şi disciplinei, servind, dincolo de riscurile teribile ale fiecărei misiuni, interesele de securitate ale naţiunii române. În aceste clipe de sărbătoare, transmit, în numele Senatului României şi în numele meu personal, admiraţia şi recunoştinţa noastră pentru dăruirea, profesionalismul, devotamentul şi performanţele înregistrate de aviatorii români“, a subliniat Crin Antonescu.

DEPUNERI DE COROANE La Constanţa, membrii Asociaţiei pentru Propaganda şi Istoria Aviaţiei, filiala Constanţa, s-au implicat în organizarea unor evenimente care să aducă în atenţia publică importanţa aviaţiei militare în istoria României. La Muzeul Marinei Române a fost organizată o expoziţie intitulată „Aeronautica 20“. Realizată de cdor. ing. dr. prof.Vasile Reghintovschi, ajutat de col.(r) Remus Macovei, cdor. Moise Filipaş şi m.m. pr. Neculai Rusu, expoziţia permite constănţenilor şi turiştilor să afle date inedite despre pionierii aviaţiei româneşti şi figurile feminine remarcabile din Aviaţia Militară Română. Sâmbăta trecută, la Monumentul Eroilor Regimentului 57 Aviaţie Vânătoare, de la Mihail Kogălniceanu, foştii aviatori ai acestei unităţi de elită a Armatei Române, în frunte cu foştii comandanţi, comandorii Ioan Urs şi Ioan Toma, au participat la ceremonialul organizat pentru cinstirea memoriei celor 20 de piloţi care în perioada 1954 - 1994 şi-au pierdut viaţa în accidente aviatice. „Am avut onoarea, deşi sunt infanterist, datorită încadrării la subunitatea de pază aeroport în perioada 1976-1981, să îi cunosc foarte bine pe piloţii Regimentului 57 Aviaţie Vânătoare. Am rămas impresionat de pasiunea pentru zbor care era trăsătura dominantă a tuturor piloţilor, fie că erau la începuturile carierei fie că erau deja piloţi experimentaţi. Am mai remarcat la piloţii din Kogălniceanu optimismul şi setea debordantă de viaţă“, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, col. (r) Remus Macovei.



12