Ministrul Culturii îi răspunde predecesorului său referitor la... cazul Histria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Culturii îi răspunde predecesorului său referitor la... cazul Histria

Cultură 09 Iunie 2016 / 16:39 604 accesări

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a oferit un răspuns la scrisoarea deschisă pe care i-a trimis-o antecesorul ei, Vlad Alexandrescu. În scrisoare, fostul ministru se arăta contrariat de faptul că, din 2010 până în prezent, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București l-a nominalizat la conducerea științifică a șantierului arheologic Histria, din județul Constanța, pe Mircea Angelescu, în condițiile în care forul științific al aceluiași institut stabilise în 2005 faptul că acesta a plagiat. Considerând „stranie” această numire, Alexandrescu scria că Florian Matei-Popescu, în calitate de consilier pentru Arheologie al ministrului Culturii, ar putea să-i explice actualului ministru al Culturii, Corina Șuteu, istoria acestei numiri.

„Cea mai mare parte a lucrurilor semnalate în scrisoarea dumneavoastră sunt cunoscute în spațiul public, dar, după cum bine știți, ele singure nu permit ministrului Culturii să intervină în desemnarea responsabilului științific de șantier, atâta timp cât instituția organizatoare a cercetărilor arheologice de la Histria, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, l-a propus pe dl. Mircea Angelescu pentru această poziție”, a răspuns Corina Șuteu.

„ÎN TIMP CE DVS. ERAȚI ÎN FUNCȚIA DE MINISTRU AL CULTURII (...) NU AU EXISTAT OBIECȚII LA ACEASTĂ NOMINALIZARE”

Mai mult, actualul ministru al Culturii i-a „amintit” predecesorului său că „în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Arheologie din data de 26.02.2016, în timp ce dumneavoastră erați în funcția de ministru al Culturii, când a fost discutată lista șantierelor arheologice sistematice, nu au existat obiecții la această nominalizare, fapt consemnat în procesul-verbal al ședinței. În consecință, am decis să semnez ordinul de ministru și anexa cu șantierele arheologice sistematice prin care am instituit Planul Național de Cercetare Arheologică Sistematică pentru anul 2016. Ministrul Culturii nu poate refuza decât în cazuri excepționale o propunere de responsabil științific de șantier, venită din partea instituției organizatoare și validată de plenul Comisiei Naționale de Arheologie. După cum ați observat și dumneavoastră, în finalul scrisorii, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” ar fi trebuit să nominalizeze pe altcineva la conducerea șantierului, dacă ar fi crezut necesar”.

MINISTRUL CULTURII NU SE POATE SUBSTITUI INSTANȚELOR JUDECĂTOREȘTI

Corina Șuteu a mai subliniat în răspunsul către Alexandrescu faptul că ministrul Culturii nu se poate substitui unei instituții organizatoare de cercetare arheologică sistematică, dar nici instanțelor judecătorești. „Consider, așadar, incorectă afirmația dumneavoastră conform căreia este „inadmisibil ca ministrul Culturii să numească în continuare drept responsabil al șantierului arheologic de la Histria o persoană dovedită de plagiat chiar de către Institutul de Arheologie, cercetată penal pentru acordarea unor autorizații ilegale și implicată în mecanismele dubioase ale finanțării cercetărilor de teren”, atâta timp cât dl. Mircea Angelescu este în continuare cercetător științific la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” și nu a fost până acum condamnat de vreo instanță judecătorească din România. Solicitați ministrului Culturii să se substituie atât unei instituții organizatoare de cercetare arheologică sistematică, cât și instanțelor judecătorești, ceea ce știți că nu este posibil”, a scris Corina Șuteu.

Citește și:

Acuze grave zguduie șantierul arheologic de la Histria

Acces la arheologia dobrogeană pentru persoanele cu deficienţe de vedere

Volum aniversar dedicat „Pompeiului românesc“

Un veac de cercetări arheologice la Histria



12