Ministrul Culturii intenţionează să modifice regulamentul de selecţie a proiectelor cinematografice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Culturii intenţionează să modifice regulamentul de selecţie a proiectelor cinematografice

Cultură 07 Februarie 2007 / 00:00 543 accesări

Un nou concurs de proiecte cinematografice se va organiza în luna aprilie, Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) intenţionînd să modifice, din nou, regulamentul de selecţie a proiectelor înscrise. Intenţia modificării regulamentului pentru concursul organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a fost anunţată de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, ieri, într-o conferinţă de presă. Precedentul concurs organizat de CNC, în ultimele trei luni ale anului trecut, a stîrnit mai multe proteste din partea unor regizori, producători şi critici de film. Deşi a precizat că nu intenţionează să modifice Ordonanţa 39 privind cinematografia, aprobată prin lege anul trecut, Iorgulescu s-a arătat deschis la ideea îmbunătăţirii regulamentului de concurs. "Eu cred că legea, aşa cum este, e funcţională, produce efecte pozitive, faptul că avem atîţia bani şi o producţie reală de film românesc. Dacă vrem să umblăm la lege, retrimitem în Parlament Ordonanţa şi s-ar putea să iasă de acolo o lege inutilizabilă (...) Regulamentul concursului, care este şi prerogativa ministrului şi a Ministerului, poate să fie schimbat şi chiar vreau să fac o dezbatere, să mă întîlnesc cu regizorii şi cu uniunile de creaţie, cu cei de la CNC şi poate găsim o formulă îmbunătăţită", a declarat Adrian Iorgulescu. El a adăugat că, anul acesta, se vor organiza două sesiuni de concurs, prima în luna aprilie: "Sigur nu vom avea atîţia bani ca anul trecut, cînd s-a făcut o singură sesiune de concurs. Anul acesta vom avea două, una în luna aprilie şi alta, probabil, în luna octombrie".

Ministrul Culturii a precizat că dezbaterea publică privind modificarea regulamentului va avea loc la sfîrşitul lunii februarie, după soluţionarea celor aproximativ 25 de contestaţii depuse în urma rezultatelor concursului de anul trecut. Adrian Iorgulescu a menţionat şi cîteva aspecte din regulament asupra cărora va reflecta. "Ne putem gîndi ca propunerile pe care le fac uniunile şi asociaţiile de creatori (pentru desemnarea membrilor comisiilor de selecţie - n.r.) să fie dezbătute de către specialişti şi contestate apoi. Sînt de acord cu contestaţii pe care să le facă uniunile sau asociaţiile de creaţie, nu persoanele, pentru că deschidem o "Cutie a Pandorei" îngrozitoare, pentru că orgoliile sînt foarte mari şi am putea ajunge la concluzia că orice regizor contestă orice membru al juriului", a atras atenţia Iorgulescu. De asemenea, ministrul Culturii consideră că ar fi posibilă eliminarea notei minime (7) pe care scenariile trebuie să o obţină pentru a trece în etapa a doua de selecţie. Iorgulescu mai crede că ar putea fi introdus un număr maxim de filme care să fie finanţate de CNC. Ministrul nu consideră însă necesară modificarea numărului de membri din comisiile de selecţie. Totodată, Adrian Iorgulescu a anunţat că pregăteşte şi alte lucruri "de natură administrativă", inclusiv la RADEF RomâniaFilm, pentru ca funcţionarea sistemului cinematografic românesc să se îmbunătăţească.

Ministrul a decis să analizeze aceste aspecte în urma protestelor şi email-urilor primite după sesiunea trecută de concurs, organizată de CNC. El a spus că a ţinut cont de plîngerile formulate de oamenii din industrie, dar apreciază că respectivul concurs "a respectat condiţiile legale". "În urma acestui concurs, în care am investit o sumă fără precedent de mare, 18,6 milioane lei, se vor face nu mai puţin de 41 de filme. Pot să spun că din acest punct de vedere cinematografia românească va produce un număr de filme pe care nu l-a produs niciodată în istoria sa", a declarat Iorgulescu. "Mi s-au transmis mailuri, proteste semnate de cineaşti, cronicari de film, regizori, scenarişti. Principalul lucru care mi s-a semnalat (...) este că juriul ar fi procedat subiectiv. Dar există vreun juriu care să nu procedeze subiectiv? (...) În legătură cu componenţa juriului am procedat aşa cum ne obligă legea. Toate numele care au apărut ca membri ai juriului au fost desemnate de uniunile şi asociaţiile de profil, de Institutul de Teatru şi Film şi de USR", a mai spus ministrul.

Concursul de proiecte cinematografice din 2006 s-a desfăşurat pe două secţiuni - una dedicată filmelor de ficţiune (de lung sau scurtmetraj), alta consacrată documentarelor şi filmelor de animaţie. Cele două secţiuni au avut comisii distincte. Membrii acestora, numiţi de ministrul Culturii, au fost: George Bălăiţă (scriitor), Constantin Chelba (director de imagine, regizor), Marin Vladimir (distribuitor), Dinu Tănase (regizor, producător) şi Radu Nicolae (actor) la ficţiune şi Radu Igaszag (regizor), Gabriela Albu (director de producţie) şi Mircea Sâmpetru la documentare şi animaţie.

Taguri articol


12