Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Puiu Haşotti, a efectuat, vineri, o vizită de documentare pe teritoriul Dobrogei, la Hârşova, acolo unde există două mari situri de importanţă extraordinară: una dintre cele mai mari aşezări neolitice din Europa şi cetatea romană, romano-bizantină şi medievală. Însoţit de consilierul superior în cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Mircea Angelescu, ministrul Haşotti a avut o întrevedere cu primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, apoi a vizitat şantierul de la aşezarea neolitică, deschis în această perioadă, unde lucrează o echipă româno-franceză. Aici, înaltul demnitar s-a întâlnit cu reprezentantul Ministerului Culturii din Franţa, Bernard Randoin - care participă, de aproape două decenii, la cercetarea obiectivului -, cu responsabilul ştiinţific al şantierului, Dragomir Popovici, şef de secţie la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), precum şi cu ceilalţi membri ai colectivului reprezentând Muzeul Judeţean Ialomiţa şi Muzeul „Curtea Domnească” Târgovişte, parteneri la cercetarea sitului.
„Am prevăzut 100.000 de lei pentru a se deschide un proiect de restaurare şi conservare a cetăţii antice, apoi am făcut o vizită la aşezarea neolitică”, a spus, vineri, pentru ziarul „Telegraf”, ministrul Culturii, Puiu Haşotti. „De asemenea, voi avea apoi o discuţie pentru restaurarea vechiului liceu Cotovu. Să vedem dacă putem prinde, în proiectul de anul viitor, o sumă de bani şi pentru acest proiect”, a mai spus Haşotti.
Potrivit responsabilului ştiinţific al şantierului de la Hârşova, Constantin Nicolae, „după trecerea cetăţii în proprietatea publică a judeţului Constanţa, anul trecut, acesta este al doilea mare pas aşteptat de ani buni pentru ca situl să fie pus în valoare cum se cuvine”.
Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a mai declarat, vineri, pentru cotidianul „Telegraf”, că a mai prevăzut 200.000 de lei pentru restaurarea cetăţii antice de la Histria, dar şi 100.000 de lei pentru restaurarea Bisericii „Sfântul Ilie” din satul Istria, monument istoric de categoria A.
Hârşova „istorică” nu îi este necunoscută ministrului Culturii, Puiu Haşotti, care a lucrat ca arheolog la aşezarea neolitică, din anul 1985 şi până în 1996. În 1987, acesta a cercetat o aşezare getică. De asemenea, în 1988, ministrul Haşotti a participat la amplele cercetări preventive desfăşurate chiar în oraş.