Ministrul de Externe britanic, David Miliband, i-a scris, vineri, omologului Cristian Diaconescu, pentru a-şi exprima preocuparea faţă de atacurile asupra românilor şi pentru a-l asigura că se iau toate măsurile necesare pentru a proteja familiile implicate, a anunţat purtătorul de cuvînt al MAE, Alin Şerbănescu. Miliband l-a asigurat pe Diaconescu că ”această situaţie este tratată cu maximă seriozitate, deoarece comportamentul rasist nu este acceptabil într-o societate civilizată, în condiţiile în care Marea Britanie acordă o atenţie deosebită toleranţei şi respectului pentru diversitatea religioasă şi rasială”. În plus, potrivit lui Şerbănescu, ”autorităţile din Irlanda de Nord au evidenţiat că au luat toate măsurile necesare pentru a proteja familiile implicate şi pentru a-i identifica şi a-i aduce în faţa instanţelor de judecată pe cei responsabili pentru aceste atacuri ilegale”.
În jur de 130 de români din Belfast au revenit în ţară, pînă vineri, după incidentele violente care au avut loc. Totodată, dintre cele 14 persoane care iniţial îşi exprimaseră intenţia să rămînă în Belfast, 12 au decis totuşi să se întoarcă în ţară. ”Misiunea diplomatică a României de la Londra este în contact cu autorităţile din Belfast şi cu cetăţenii români aflaţi în dificultate pentru a acorda asistenţa consulară necesară”, a asigurat Alin Şerbănescu. Ministerul român de Externe a atras atenţia că atacurile din zona Belfast nu au fost îndreptate deliberat împotriva unor cetăţeni români, ci a străinilor care locuiesc în cîteva zone ale oraşului. Tensiunile între grupul celor care a provocat incidentele şi imigranţi au apărut după un meci de fotbal între Irlanda de Nord şi Polonia, care a avut loc în luna martie 2009, în ultimele două luni, circa 50 de persoane de origine poloneză fiind nevoite să îşi părăsească locuinţele aflate în zonele de sud şi est ale oraşului. Astfel, violenţele din ultimele zile se înscriu într-o serie de evenimente de acest fel.
Ministrul nord-irlandez pentru Dezvoltare Socială, Margaret Ritchie, a declarat că instituţia pe care o conduce suportă costurile de repatriere a românilor. Totuşi, ministrul român de Externe a declarat miercuri că şi autorităţile române caută o soluţie de a plăti transportul românilor de etnie romă care vor să se repatrieze. Diaconescu a subliniat reacţia pozitivă a populaţiei şi clasei politice din Marea Britanie faţă de actele rasiste care i-au vizat pe români. ”Ceea ce s-a întîmplat, sigur, are o parte foarte rea şi foarte preocupantă, dar vreau să subliniez extraordinara reacţie, de la simplul cetăţean de pe stradă pînă la premierul Gordon Brown, de a se delimita, de a condamna şi de a sancţiona acest acte”, a declarat ministrul. El a adăugat că există aproximativ 3.000 de români stabiliţi în Irlanda de Nord şi ei nu se confruntă cu astfel de experienţe.