Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a fost acuzat că a ordonat poliţiei să intervină pentru a îndepărta vagabonzi şi romi din cartierul în care locuieşte la Paris, ”pentru ca soţia sa să poată face shopping liniştită”, relatează ”Daily Mail”. Valls, în vârstă de 50 de ani, pare să le fi spus poliţiştilor să dea dovadă de zero toleranţă şi să evacueze persoane fără adăpost din cartierul şic în care se află Place de la Bastille, unde locuieşte. Potrivit revistei săptămânale satirice ”Le Canard Enchaîné”, ”ministrul a ordonat să se facă curăţenie la solicitarea soţiei sale, Anne Gravoin, după ce aceasta s-a plâns că a fost acostată de o persoană în stare de ebrietate, în timp ce mergea la cumpărături la un supermarket”. Poliţişti au fost staţionaţi în exteriorul unui magazin Franprix, potrivit revistei franceze, care citează membri din conducerea magazinului, potrivit cărora ofiţerii au fost mobilizaţi în urmă cu două săptămâni. Valls a negat categoric că se află în spatele operaţiunilor. Poliţia din Paris a declarat, pe de altă parte, că ”această abordare energică reprezintă un răspuns la plângeri ale unor politicieni de drepata şi petiţii ale unor locuitori, depuse în ultimele trei luni”. Însă poliţişti locali au declarat că ”acţiunea are loc deoarece doamna Valls a fost foarte şocată de femei care cerşesc cu copii. A fost o reacţie umanitară”. Gravoin, o violonistă, a fost criticată şi în august, după ce ar fi spus despre soţia premierului Jean-Marc Ayrault, Brigitte, că ”o muziciană este puţin mai pretenţioasă decât doamna Ayrault, o profesoară de germană din suburbiile oraşului Nantes”, scrie ”Daily Mail”. Potrivit tabloidului, ”Anne Gravoin o însoţeşte pe Prima Doamnă Valerie Trierweiler să aleagă rochii şi haine în cele mai cunoscute magazine de modă din capitală”.
ROMII NOŞTRI AU SPERIAT CANADA Autorităţile canadiene au descoperit o reţea de trafic de persoane care a adus sute de români din Mexic, prin statul american Texas, în regiunea canadiană Toronto, unde au solicitat azil, relatează cotidianul canadian de limbă engleză ”National Post”. Membrii reţelei solicită între 10.000 de dolari canadieni şi 30.000 de dolari canadieni pentru asigurarea transportului în Canada, pe o rută care porneşte din Mexic şi intră prin Texas, pe teritoriul SUA. Persoanele aduse în Canada ajung în această ţară îndatorate faţă de traficanţi, care le obligă să îşi răscumpere datoriile prin sume solicitate ca ajutoare sociale şi implicarea în crima organizată. Reţeaua este acuzată că se află la originea unei multiplicări în ultima perioadă a solicitărilor de azil depuse de români. Numărul solicitărilor a crescut de la 57 în 2007 la 258 în 2011, potrivit Consiliului canadian pentru Refugiaţi şi Migrare. Cei mai mulţi solicitanţi afirmă că sunt etnici romi, care riscă persecuţia în ţara lor. Câteva solicitări de azil au fost acceptate.
Existenţa reţelei a fost descoperită în urma unor interviuri cu persoane care au utilizat serviciile Consiliului, dintre care majoritatea provin din acelaşi oraş din România. În urmă cu două săptămâni, camionete la bordul cărora se aflau români au traversat frontiera la Stanstead (Quebec) fără să oprească. Sursele citate au declarat că aceste persoane introduse ilegal pe teritoriul Canadei provin de la Cancun (Mexic). Mexicul este utilizat ca zonă de tranzit, deoarece nu solicită vize de călătorie pentru români iar traficanţii le cer acestora să aducă fotografii tip paşaport care sunt utilizate la crearea unor documente false, utilizate în SUA şi Canada. Însă Gina Csanyi-Robah, directorul Centrului Comunităţii Rome cu sediul la Toronto, a declarat că este sceptică cu privire la anunţul autorităţilor, adăugând că nu a auzit despre această reţea de trafic de români şi apreciind că incidentul de la Stanstead pare organizat de amatori. Deşi numărul solicitanţilor români de azil este redus, sursele citate subliniază că reţeaua este sofisticată şi are legături cu o reţea criminală destructurată luna trecută la Toronto.