Un convoi de elicoptere care îl însoţeau pe ministrul german al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, a fost ţinta unor tiruri lansate de la sol, în timpul recentei vizite-surpriză a acestuia în Afganistan, a relatat, duminică, presa germană. Niciunul dintre cele trei elicoptere nu a fost lovit în acest atac produs vineri dimineaţă, după o vizită a ministrului conservator la Kunduz, în nordul Afganistanului. În cadrul primei sale vizite în Afganistan, joi şi vineri, Zu Guttenberg s-a întâlnit cu preşedintele Hamid Karzai şi cu omologul său afgan, Abdul Rahim Wardak. El s-a întâlnit şi cu generalul american Stanley McChrystal, care comandă forţele internaţionale din Afganistan, al căror efectiv se ridică la 100.000 de persoane. Vineri, Guvernul german a anunţat că va trimite 120 de militari suplimentari în nordul Afganistanului, dar că nu intenţionează să schimbe în profunzime strategia militară înaintea conferinţei internaţionale prevăzute pentru 2010 pe tema viitorului acestei ţări. O companie de infanterie, formată din aproximativ 120 de persoane, va fi trimisă în provincia Kunduz în ianuarie, aceste întăriri neridicând numărul total al militarilor germani în Afganistan dincolo de plafonul de 4.500 autorizat de Parlament.
În Marea Britanie, o majoritate tot mai mare susţine retragerea trupelor din Afganistan în termen de un an, potrivit unui sondaj dat publicităţii duminică, de “Independent on Sunday”. Circa 71% dintre persoanele chestionate declară că vor sprijini retragerea programată a trupelor britanice în termen de 12 luni. Alte 47% consideră că trimiterea de militari suplimentari în Afganistan sporeşte ameninţarea teroristă în Marea Britanie. Unii dintre cei mai periculoşi lideri ai reţelei al-Qaida din Marea Britanie promovează jihadul chiar din închisorile de maximă securitate, făcând propagandă pe Internet şi recrutând noi adepţi. Abu Qatada, caracterizat de MI5 drept mâna dreaptă a lui Osama ben Laden în Europa, a publicat decrete religioase pe Internet din închisoarea Long Lartin din Worcestershire, chemând la războiul sfânt şi uciderea musulmanilor moderaţi. Majoritatea extremiştilor care au fost recrutaţi şi radicalizaţi în închisoare devin violenţi în cinci-şapte ani.
Contingentul britanic numără 9.000 de persoane, al doilea ca mărime după cel al SUA. Circa 1.000 de persoane au manifestat, sâmbătă, împotriva războiului din Afganistan, defilând prin centrul oraşului scoţian Edimburgh, unde se desfăşoară Adunarea Parlamentară anuală a NATO. Războiul s-a soldat cu 232 de morţi în rândul trupelor britanice, de la lansarea operaţiunilor în 2001. Premierul Gordon Brown a promis să trimită 500 de militari în regiune, cu condiţia ca şi alte state membre NATO să facă un efort similar.