Grațierea singură nu rezolvă problemele din sistemul penitenciar, ea trebuind însoțită de măsuri alternative de executare a pedepsei, a declarat, miercuri seară, ministrul Justiției, Tudorel Toader.
"Există problema supraaglomerării din penitenciare pe care nimeni nu o contestă. Nu știu dacă neapărat populația penitenciară exprimă o creștere spectaculoasă infracțional sau dacă nu cumva este și consecința unei legislații penale nu totodeauna foarte coerentă. Lumea juridică spune că la concursul de infracțiuni uneori condamnații stau mai mult în pușcărie petru sporuri decât pentru pedepsele cuvenite faptelor săvârșite. Avem aglomerația din penitenciare față de care se caută și trebuie să găsim soluții de rezolvare pentru că el (deținutul -n.r.) este în penitenciar, plătește pentru comiterea unor fapte antisociale, dar plata aceea, condițiile de detenție nu trebuie să fie unele de natură să îi degradeze personalitatea. Nu trebuie să fie unele de natură să îi afecteze demnitatea, poate chiar și sănătatea, viața. El este un om, va ieși de acolo peste o lună, peste nouă și va fi semenul nostru, cum e și acum, iar acolo el deja are o traumă a privării. (...) Grațierea singură nu rezolvă problemele. (...) Grațierea în sine nu e unica soluție, nu e soluția miraculoasă, ea trebuie însoțită de măsuri alternative, de executare a pedepsei, de individualizare a executării pedepsei", a declarat, miercuri seară, ministrul Justiției, Tudorel Toader, la TVR.
La finalul lunii ianuarie, directorul ANP, Marius Vulpe, a declarat că circa 8.500 de deţinuţi ar trebui să plece din penitenciare sau să le fie construite locuri de cazare pentru reducerea supraaglomerării din închisori.
"Circa 8.500 de deţinuţi ar trebui să plece din penitenciare sau să le construim locuri de cazare pentru aceştia", a precizat, la ieşirea de la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marius Vulpe.