Ministrul Justiţiei, mesaj dur către șefa DNA. Revocarea lui Kovesi, inevitabilă!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Confruntare de gradul zero la CSM

Ministrul Justiţiei, mesaj dur către șefa DNA. Revocarea lui Kovesi, inevitabilă!?

Justiție 27 Februarie 2018 / 14:37 1996 accesări
Sursa foto: b1.ro/inquamphotos.com

Sursa foto: b1.ro/inquamphotos.com

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a lansat în cadrul şedinţei CSM un atac voalat la adresa procurorului general, Augustin Lazăr, dar şi la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.El susţine că şefii instituţiilor sunt obligaţi să îi transmită un raport până la finalul lunii februarie şi îi somează pe cei doi să se conformeze legii.

"E adevărat că legea spune că Ministerul Public, DIICOT, DNA, trebuie să prezinte rapoartele către ministrul Justiţiei până la sfârşit de februarie, ca ministrul să solicite ulterior şedinţă comună de prezentare a raportului. Tot adevărat e şi faptul că până în prezent am primit respectivul raport de la DIICOT. E adevărat că mai e şi ziua de azi, şi zua de mâine. Eu am speranţa că le voi primi, după cum prevede legea.", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a continuat atacul, făcând referire la numeroasele dosare ale DNA care au ajuns, în ultima perioadă, să fie clasate din cauza prescrierii faptelor.

"Toată această dezbatere privind modul în care ministrul Justiţiei poate şi trebuie să exercite activitatea. Eram aici când întrebaţi care e pârghia prin care ministurl îşi poate exercita autoritatea. Nu se pune problema ca ministrul să întrebe de un dosar, de modul în care sunt administrate probele. Ministrul poate întreba despre termenul de soluţionare a cauzelor şi sper ca în rapoartele primite să existe şi o astfel de situaţie, să nu ajungem ca termenele să se prescrie.", a conchis Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dă raportul în faţa magistraţilor CSM, după ce a cerut revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

''Fac o precizare. Această competenţă este conferită de lege, în opinia mea, ministrului Justiţiei, pentru că este simetrică, în oglindă, cu competenţa de propunere a acestei demnităţi şi evaluarea nu este condiţionată de evaluările Inspecţiei Judiciare, pentru că altcumva s-ar rupe echilibrul pe care ministrul le are de la început de mandat până la sfârşit de mandat, când propune desemnarea, când propune revocarea. La revocare ar însemna că în precedent ţine de judecata altei autorităţi, respectiv a Inspecţiei Judiciare'', a spus Tudorel Toader.

Toader s-a dezlănţuit la adresa lui Kovesi: „Este inadmisibil să uiți de Microsoft“

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lansat marţi, în şedinţa CSM, un atac la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Motivul: clasarea dosarului Microsoft. „Este inadmisibil. Sute de milioane de euro, pentru că nu s-a rezolvat, indiferent ce va spune. Probabil acesta era unul din cazurile cu mare rezonanţă prin participarea unor înalţi demnitari şi prin prejudiciul uriaş. Despre ăla să uiţi că este la un procuror şi că el nu şi-a făcut treaba? Dar ca să-i ceri să rezolve în termen rezonabil, să nu-i ceri să rezolve în termenul de prescripţie şi după aia să se prescrie, mie mi se pare absolut inadmisibil“, a spus Tudorel Toader.

Ministrul Justiției: „Rezultatul e previzibil pentru mine...“

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o declaraţie neaşteptată în cadrul şedinţei CSM. El a susţinut că a venit la dezbatere din respect, pentru că ştie deja că avizul Consiliului pe cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi va fi unul negativ. „Nu vreau să fiu rău să spun că rezultatul e previzibil pentru mine, dar am venit din respect pentru dumneavoastră. Decizia pentru mine e previzibilă, dar nu e o problemă pentru mine. Trebuie să luăm măsuri să facem ceva. Cum să uiţi de Microsoft? Ăla îl visezi noaptea. Am uitat de el şi s-a prescris“, a declarat ministrul Justiţiei. „E o opinie personală. Vă dau şi rezultatul votului dacă îmi cereţi“, a conchis Tudorel Toader.

Replica Laurei Codruța Kovesi

Ministrul Justiției, Tudorel Toader și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, se confruntă în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Kovesi susține că raportul lui Tudorel Toader conține acuzații extrem de grave, dar pentru care nu există nicio probă. „Acuzațiile pe care domnul ministru le aduce sunt nefondate și pentru unele dintre ele nu există nicio dovadă. Pentru unele din afirmații, care din punctul meu de vedere sunt extrem de grave nu există nicio probă. Având în vedere că ministrul Justiției a explicat că se bazează și pe raportul Inspecției Judiciare, care a cercetat perioada 2016-2017. Domnul ministru a explicat că raportul de evaluare. DNA a înregistrat cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei. Am să trec direct la analiza motivelor din propunerilor de revocare. Motivarea vizează încălcarea repetată a Constituţiei. La o simplă accesare a CCR veţi observa că sunt 50 de admiteri. Nu a existat niciodată o cerere de schimbare a şefului instiţuţiei. S-au constat 13 conflicte de constituţionalitate, dar nu e nimic unic în asta. Ne dovedeşte că există interpretări diferite. Dacă astfel de situaţii nu a există, CCR nu şi-ar avea rostul. Ce este însă interesant e că prin raportul scris, Ministrul Justiţiei aplică retroactiv deciziile CCR.Practic reproşează unui magistrat că nu a prevăzut o astfel decizie. În ceea ce priveşte punctul 2 – decizia 68 din 2016 a CCR- DNA şi-a arogat competenţe. (...) Aş vrea să arăt că şi în acest caz îmi reproşează că nu m-am gândit că aş putea să intru în conflict cu altă instituţie, că se poate ca CCR să decidă că e un conflict instituţional. Am respectat dispoziţiile legale, jurisprudenţa ÎCCJ şi a Currţii Europene a Drepturilor Omului. (...) O să găsiţi în pagina 7 şi 8 a raportului.

Am ajuns la punctul 3, care se referă la decizia 611 a CCR. Motivul pentru revocare e că nu am dat curs celor 3 invitaţii de a mă prezenta la comisia de anchetă. Aş vrea să vă spun că am răspuns la toate solicitările, am răspuns în scris.Nu m-am prezentat ş i am răspuns în scris că nu am date sau documente privind activitatea comisiei. S-a făcut o verificare a Inspecţiei Judiciare şi s-a constatat că nu am încălcat nicio prevedere. Faptul că răspunsul nu a fost mulţumitor, nu e o eventuală încălcare a prevederilor legale şi constituţionale.

Ce ne facem cu magistraţii care zilnic aplică prevderi din codul de procedură penală şi CCR decide că sunt neconstituţionale? O să sancţionăm toţi magistraţii că nu au prevăzut o decizie a CCR”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Sursa: stiripesurse.ro.



12