Ministrul Justiției, strâns cu ușa de PSD

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Va fi sau nu eliminat pragul pentru abuzul în serviciu?!

Ministrul Justiției, strâns cu ușa de PSD

Politică 06 Aprilie 2017 / 15:12 748 accesări
Florin Iordache: „Proiectul de modificare a Codurilor Penale nu va prevedea, în cazul infracțiunii de abuz în serviciu, un prag valoric de la care să se considere că a fost comisă fapta“

Florin Iordache: „Proiectul de modificare a Codurilor Penale nu va prevedea, în cazul infracțiunii de abuz în serviciu, un prag valoric de la care să se considere că a fost comisă fapta“

Scriam deunăzi că eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu din proiectul de lege care reglementează Codurile Penale va ajuta apele în Justiție și în special în mediul politic. La nici 24 de ore de la anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, potrivit căruia noul proiect privind modificarea Codurilor Penale este diferit de cel elaborat de fostul ministru al Justiției Florin Iordache, au apărut și primele reacții. Primul care s-a arătat iritat de faptul că a fost eliminat pragul pentru abuzul în serviciu a fost chiar Florin Iordache, cel care, în controversata Ordonanță de Uurgență a Guvernului nr. 13, a prevăzut la abuz în serviciu un prag de 200.000 de lei. Social democratul Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a afirmat, la Sinaia, că Parlamentul va stabili, fără îndoială, un prag privind abuzul în serviciu, motivând că acesta este obligatoriu. „Dacă citiți decizia Curții în integralitate, se precizează acolo foarte clar că trebuie stabilit un prag. Putem discuta de mărimea pragului, dar e obligatoriu să introducem o limită până la care abuzul în serviciu nu e considerat infracțiune“, a spus Iordache. Proiectul de lege pentru punerea în acord a prevederilor Codurilor Penale cu deciziile Curții Constituționale va fi trimis în dezbatere publică și în procedură parlamentară, a anunțat, miercuri, ministrul Justiției, care a reiterat că nu va propune un prag pentru abuzul în serviciu. „Știu bine conținutul și rațiunile deciziei Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu, pentru că eram încă judecător. Știu bine considerentele deciziei, pentru că am participat la redactarea, corectarea și până la urmă publicarea lor. Obiectivul pe care mi l-am luat în numele Guvernului este de a transpune în Codul Penal, în Codul de Procedură Penală deciziile CCR. Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag, pentru că în dispozitivul deciziei Curții nu se vorbește de prag. Proiectul de lege va trece pe la Comisiile juridice. Când va ajunge acolo, unde se va întâlni cu domnul ministru Iordache, dumnealui poate să intervină, în limita competențelor constituționale, asupra textului de lege, pentru că noi suntem inițiatori, iar dânșii sunt decidenți“, a spus Toader.

PMP, ALĂTURI DE PSD

Eliminarea pragului pentru abuzul în serviciu nu este nici pe placul celor de la PMP. Deputatul PMP Marius Pașcan a declarat, joi, că în noua formulă a Codului Penal trebuie să existe un prag valoric sub care abuzul în serviciu să nu mai fie infracțiune, fiind nevoie de introducerea unor pedepse alternative până la acest prag. „Așteptăm cu deosebit interes proiectul ministrului Justiției de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, care pune în acord deciziile Curții Constituționale. PMP, prin vocea lui Traian Băsescu, a propus înființarea unei comisii speciale a Parlamentului pentru punerea în acord a Codului Penal și Codului de Procedură Penală cu deciziile Curții Constituționale, această comisie fiind o soluție a consensului pentru modificări făcute cu înțelepciune“, a spus Pașcan. Parlamentarul crede că este posibil ca decizia impunerii sau nu a unui prag valoric pentru abuzul în serviciu să fie lăsată tot în seama Curții Constituționale, care a fost sesizată deja cu excepția de neconstituționalitate în privința stabilirii unui prag valoric sub care abuzul în serviciu să nu mai fie infracțiune.

DOAR ÎN 12 ȚĂRI DIN EUROPA ABUZUL ÎN SERVICIU ESTE CONSIDERAT INFRACȚIUNE

Impunerea unui prag până la care abuzul în serviciu să nu mai fie considerat infracțiune a tot fost discutată în ultimii ani. Dacă unii au venit cu ideea ca acest prag să fie fixat la 50.000 sau 100.000 de lei, alții au spus că este o anomalie ca abuzul în serviciu să fie considerat o infracțiune, în condițiile în care, dacă un funcționar public nu încalcă nicio lege, acesta poate fi tras la răspundere administrativ. De altfel, fostul președinte al Curții Constituționale a României Augustin Zegrean a declarat, în urmă cu ceva timp, că în Europa mai sunt doar 12 țări care sancționează cu închisoarea abuzul în serviciu. Amintim că, anul trecut, CCR a dezincriminat parțial abuzul în serviciu.

SITUAȚIA JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA, ANALIZATĂ DE ȘEFUL COMISIEI DE LA VENEȚIA

Rămânând în sfera Justiției, notăm că, joi, șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio. Tăriceanu a spus că a discutat cu Buquicchio despre statul de drept și despre problemele de ordin constituțional din România. Totodată, șeful Senatului s-a declarat bucuros deoarece a găsit în cadrul acestei discuții un interlocutor foarte bine pus la punct cu realitățile politice din România. „Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost la Veneția, unde a prezentat situația referitoare la ancheta făcută de DNA asupra adoptării de către Guvern a OUG 13. Sigur că am discutat chestiuni care țin mai degrabă de ceea ce numim statul de drept și probleme de ordin constituțional. Am fost bucuros să aud din partea lui Buquicchio că este un bun cunoscător al arhitecturii constituționale din România”, a declarat Tăriceanu.



12