Ministrul liberal al Apărării şi-ar putea pierde funcţia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comisia specială de la Cotroceni, convocată pentru cazul Atanasiu

Ministrul liberal al Apărării şi-ar putea pierde funcţia

Politică 21 Iulie 2006 / 00:00 1018 accesări

Vicepreşedintele PNL, senatorul Puiu Haşotti a declarat că ministrul Apărării Teodor Atanasiu „va fi judecat de persoane obediente preşedintelui Traian Băsescu”, subliniind că acţiunea ţine de „antipatia pe care şeful statului o are pentru PNL”

Ministrul Apărării e bănuit că a săvîrşit infracţiuni. Purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei, Adriana Săftoiu, a precizat că şeful statului a cerut analizarea cazului în comisia specială care se ocupă de aplicarea legii răspunderii ministeriale. Procedura a fost declanşată după ce Traian Băsescu a primit o sesizare de la procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sesizare care cuprinde două plîngeri penale înaintate de deputatul PSD, Eugen Bejinariu şi consilierul prezidenţial, Adriana Săftoiu. Ministrul Atanasiu este acuzat de abuz în serviciu de către deputatul Bejinariu şi de abuz în funcţie de consilierul Săftoiu. Plîngerea pe care consilierul prezidenţial Săftoiu a depus-o la Parchetul instanţei supreme împotriva ministrului Apărării, în data de 10 iulie, se referă la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, după ce acesta ar fi declarat unui cotidian central că are "o Direcţie întreagă de informaţii", care îi spunea ce pleacă "de la doamna Săftoiu de la Cotroceni pe surse credibile din preajma Palatului". Ambele au fost trimise de procurorul general administraţiei prezidenţiale sub formă de sesizare. Comisia aceasta s-a întrunit ieri, pentru prima dată, de la instalarea lui Băsescu la Palatul Cotroceni. Băsescu a decis întrunirea comisiei în baza Legii nr. 115/1999 privind răspunderea ministerială care prevede că, pe baza analizei sesizării, a probelor depuse în susţinerea acesteia, a declaraţiilor şi a probelor invocate de membrul Guvernului faţă de care se solicită urmărirea penală, comisia specială va prezenta preşedintelui un raport cu propuneri privind urmărirea penală sau clasarea sesizării. Totodată, conform legii, şeful statului va hotărî asupra raportului prezentat de comisia specială şi va dispune comunicarea soluţiei mijloacelor de informare în masă. Comisia este formată din Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial, Katalin Barbara Kibedi, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Laura Ştefan, director al Direcţiei pentru relaţia cu Ministerul Public şi de prevenire a criminalităţii şi corupţiei din cadrul Ministerului Justiţiei, Ştefan Iancu, chestor de poliţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Gabriel Niţă, chestor de poliţie în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Ancheta comisiei prezidenţiale poate duce chiar la suspendarea ministrului Atanasiu în cazul în care se începe urmărirea penală. Un membru al Guvernului poate fi urmărit penal pentru faptele săvîrşite în exerciţiul funcţiei lor la cererea Camerei Deputaţilor, Senatului şi preşedintelui României, conform Legii răspunderii ministeriale, anchetarea atrăgînd suspendarea din funcţie. Conform articolului 21 din Legea 115/1999, "în cazul în care s-a cerut urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului, preşedintele României poate dispune suspendarea acestuia din funcţie". Primul alineat al aceluiaşi articol prevede că "în exercitarea dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, preşedintele României, la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizărilor cu privire la săvîrşirea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiei de către membrii Guvernului, adresează ministrului Justiţiei o cerere în acest scop". Totuşi, articolul 19 din lege mai arată că, "pînă la începerea urmăririi penale, Camera Deputaţilor, Senatul sau Preşedintele României poate să retragă, motivat, cererea prin care a solicitat urmărirea penală împotriva membrilor Guvernului". Comisia, care funcţionează în baza legii răspunderii ministeriale, nu are competenţa să facă propria anchetă, ci doar să îl audieze pe cel în cauză. Preşedintele are libertatea să ia şi o decizie în dezacord cu recomandarea Comisiei. Dacă el doreşte să dea curs cererii Parchetului, atunci se va adresa ministrului Justiţiei cu recomandarea începerii urmăririi penale împotriva lui Atanasiu. Iar în cazul în care Atanasiu va fi urmărit penal, preşedintele îl poate suspenda din funcţie pe durata urmăririi penale. Constituţia îi permite şefului statului să ia această măsură împotriva unui membru al Guvernului cercetat penal pentru fapte săvîrşite în timpul exercitării mandatului. În ultima perioadă, ministrului liberal de la Apărare i s-au imputat public mai multe disfuncţionalităţi legate de mandatul sau de ministru. Prima pentru care a fost incriminat, chiar de către preşedintele Băsescu, a fost depeşa transmisă ataşaţilor militari, în care acestora li se cerea să transmită guvernelor din ţările în care se află că militarii români din Irak vor fi chemaţi acasă. Mai multe voci politice au considerat că este vorba de încălcarea normelor dimplomatice şi militare prin încercarea de politizare a ataşaţilor militari. Un al doilea document pornit din MApN şi ivit ca urmare a audierii lui Atanasiu în Comisiile de Apărare din Senat şi Camera Deputaţilor a stîrnit un scandal şi mai mare. Preşedinţii Comisiilor au vorbit despre un document întocmit de Direcţia Generală de Informaţii a Armatei prin care ofiţerii erau însărcinaţi să facă "lobby" pe lîngă parlamentari, cu scopul de a obţine sprijinul acestora pentru îndeplinirea unor "obiective" ale ministerului.

În apărarea ministrului liberal al Apărării, a sărit vicepreşedintele PNL, senatorul Puiu Haşotti, care a declarat, ieri, că ministrul Apărării Teodor Atanasiu „va fi judecat de persoane obediente preşedintelui Traian Băsescu”, subliniind că acţiunea ţine de „antipatia pe care şeful statului o are pentru PNL”: „În primul rînd, nu este deloc o coincidenţă faptul că judecata de la Cotroceni vine exact în aceeaşi zi în care PNL va demara procesul de strîngere de semnături în vederea retragerii trupelor româneşti din Irak”. În opinia sa, acţiunea de la Cotroceni face parte din „antipatia pe care Băsescu o manifestă faţă de PNL de ceva vreme”. În schimb, Haşotti s-a declarat curios „ce părere au despre acest lucru şi Mona Muscă, Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica, eventual Cristian Boureanu şi Raluca Turcan”.

Atanasiu declară că nu se va sustrage verificărilor

Ministrul liberal al Apărării, Teodor Atanasiu, precizează că nu se va sustrage verificărilor şi nu are nimic de ascuns şi cere ca rezultatele analizei comisiei speciale convocate de Băsescu să fie înaintate justiţiei. Atanasiu arată că a luat cunoştinţă, din comunicatul Preşedinţiei, că, în baza Legii 115/1999, a fost constituită comisia specială pentru analiza plîngerilor formulate împotriva sa. De asemenea, el solicită ca rezultatele analizei să fie înaintate justiţiei, afirmînd că are încredere "în justiţia română şi în neimplicarea politicului în actele pe care le înfăptuieşte".

Vicepreşedintele PNL, senatorul Puiu Haşotti: "Atanasiu va fi judecat de persoane obediente lui Băsescu"

Ministrul Apărării, Teodor Atanasiu: „Am încredere în justiţia română şi în neimplicarea politicului în actele pe care le înfăptuieşte"



12