Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, face apel la deputați să adopte până la vacanța parlamentară modificările la legea contravențiilor silvice, avertizând că în caz contrar există un risc major de declanșare a unei proceduri de infringement împotriva României.
''Vă facem cunoscut faptul că, fără modificările prevăzute în acest proiect de lege, Gărzile Forestiere nu dispun de instrumentul eficient de acţiune în multe din cazurile în care trebuie să intervină în scopul protejării pădurilor. Modificările la Legea 171/2010 trebuie să creeze un regim sancționatoriu mai sever, care să fie extins asupra tuturor celor care afectează integritatea pădurilor. Avem convingerea că procesul de eficientizare a activității Gărzilor, intensificat în ultimele luni, poate fi compromis dacă acest proiect de Lege (PL-x 162/2014) nu va fi adoptat înainte de vacanța parlamentară''', se arată într-o scrisoare deschisă semnată de ministrul Mediului.
Ea subliniază că legea se află în Parlament de mai bine de un an.
''Cu siguranță, prelungirea dezbaterilor cu toţi factorii interesați și în comisiile din Parlament au fost binevenite, au adus modificări utile pentru asigurarea scopului pentru care proiectul a fost inițiat, dar credem că a sosit timpul pentru decizie. În plus, modificările propuse prin proiectul de lege instituie sancțiuni proporționale și disuasive impuse de două regulamente europene, Regulamentul (UE) nr. 995/2010 Due Diligence prin care se reglementează principiul prudenței la introducerea în piața comunitară de lemn și produse din lemn și respectiv Regulamentul (CE) nr. 2173/2005 privind regimul de licențe FLEGT în vederea asigurării trasabilității lemnului. Dacă instituirea acestor sancțiuni nu este aprobată, este amenințată eficiența celor două Regulamente europene și, ca urmare, există un risc major de declanșare a unei proceduri de infringement împotriva României, acțiunile preliminare în acest sens fiind deja inițiate din anul 2015'', mai explică ministrul Cristiana Paşca Palmer.
Ea cere finalizarea procedurii în cele două săptămâni care au mai rămas pînă la vacanţa parlamentară.
''În opinia noastră, aceasta presupune introducerea PL-x 162/2014 pe ordinea de zi a Comisiei Juridice în ședința de săptămâna viitoare, elaborarea raportului comun împreună cu Comisia pentru Agricultură și votul în plenul Camerei Deputaților. Aprobarea acestui proiect de lege înainte de vacanța parlamentară va arăta românilor că Parlamentul își asumă una dintre cele mai importante legi în prevenirea și combaterea ilegalităților din sectorul silvic'', conchide Cristiana Palmer.