Ministrul Muncii, în faza de negare a realităţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu au existat proteste?! Toată lumea este de acord cu noul Cod al Muncii?!

Ministrul Muncii, în faza de negare a realităţii

Social 11 Martie 2011 / 00:00 694 accesări

Reprezentanţii Guvernului continuă să ignore realitatea, preferând să trăiască din amăgiri şi din cele câteva păreri pozitive pe care le primesc. Deşi angajaţii din întreaga ţară protestează de aproximativ două săptămâni împotriva modificărilor aduse de guvernanţi Codului Muncii, fiind sprijiniţi chiar şi de peste 80% din patronate, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, ieri, că nu a primit aprecieri din partea angajaţilor şi a prezentat opiniile favorabile pe care le-a primit din partea unor patroni cu privire la noul Cod al Muncii. „Am sesizat intervenţii pro-Cod din toate zonele de business, dar şi o campanie în mass-media pozitivă pe Cod, cu intervenţii ale oamenilor de afaceri în care se regăsesc reprezentanţi ai marilor companii”, a afirmat Botiş. Pentru a demonstra că respectivele declaraţii sunt reale, demnitarul a citat „o doamnă I.S, conducătoare a unui grup din industria uşoară”, „o doamnă, A.I, director general al unei firme de construcţii” şi un „domn Stanciu, patron al unei firme din Oradea”, aceştia fiind doar câteva dintre persoanele care i-au declarat lui Ioan Botiş că noile prevederi reprezintă un pas înainte pentru piaţa muncii din România.

PATRONII, SINGURII MULŢUMIŢI. În condiţiile în care reprezentanţii organizaţiilor internaţionale ale muncii au rămas şocaţi după ce au citit prevederile noului Cod al Muncii şi şi-au declarat sprijinul faţă de sindicaliştii români, nu este deloc greu de imaginat de ce patronii unor diferite firme se declară mulţumiţi de un act legislativ care legalizează munca la gri şi care sterge cu buretele toate, dar absolut toate drepturile angajaţilor. Şirul declaraţiilor halucinante, fără nicio bază reală, a continuat cu afirmaţiile aceluiaşi Ioan Botiş, care a adăugat că, în perioada următoare, prin aplicarea modificărilor la Codul Muncii, se vor crea 90.000 de noi locuri de muncă, dând ca exemplu faptul că va creşte numărul locurilor de muncă prin introducerea modalităţii de a angaja persoane pe perioadă determinată. În condiţiile în care şi în prezent angajatorii pot încheia contracte de muncă pe perioadă determinată, este oarecum dificil de crezut în apariţia „peste noapte” a aproape 100.000 de posturi. Guvernul şi-a asumat, marţi, răspunderea pe Codul Muncii, iar parlamentarii PSD, PNL şi PC au depus o moţiune de cenzură care va fi dezbătută şi votată în 16 martie.

50.000 DE OAMENI ÎN STRADĂ Pentru a-şi demonstra nemulţumirea faţă de transformarea angajaţilor români în sclavi, reprezentanţii confederaţiilor sindicale au decis organizarea unui amplu miting de protest în Piaţa Constituţiei pe 16 martie, în ziua în care va fi dezbătută şi votată în Parlament moţiunea de cenzură. Mitingul, la care sunt aşteptaţi să participe cel puţin 50.000 de oameni, va începe la ora 12.00, iar în aceeaşi zi în intervalul orar 7.00 - 9.00, sindicatele din CFR vor declanşa o grevă de avertisment cu întreruperea lucrului. În condiţiile în care moţiunea de cenzură va pica, a doua zi, cele cinci confederaţii sindicale vor depune un document la Curtea Constituţională prin care vor demonstra pe articole neconstituţionalitatea noului Cod al Muncii. „Facem apel la populaţia Bucureştiului, la fiecare angajat care se simte ameninţat de noile prevederi, să vină alături de noi în Piaţa Constituţiei. Acest Cod al Muncii afectează deopotrivă atât angajaţii din sistemul privat, cât şi bugetarii”, a afirmat Dumitru Costin, preşedinte al Blocului Naţional Sindical. Marius Petcu, preşedinte al CNSLR-Frăţia, şi-a exprimat dezamăgirea că deşi sindicaliştii au negociat cu toate formaţiunile politice pe tema Codului muncii, iar acestea au lăsat impresia că le preiau revendicările, „în final toate acestea au fost vorbe ce au rămas pe hârtie”. Potrivit sindicaliştilor, locurile de muncă pe care Guvernul a anunţat că le va crea noul Cod sunt cele ocupate pe salariul minim care există şi în prezent nu le solicită nimeni, din motive lesne de înţeles.



12