Ministrul pentru Afaceri Europene discută la Bucureşti despre Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul pentru Afaceri Europene discută la Bucureşti despre Schengen

Externe 14 Ianuarie 2011 / 00:00 337 accesări

Ministrul finlandez pentru Afaceri Europene şi Imigraţie, Astrid Thors, se va afla, la 7 februarie, într-o vizită la Bucureşti, pe agenda discuţiilor cu oficialii români aflându-se şi extinderea spaţiului Schengen. Directorul general al Departamentului Comunicare din MAE român, Doris Mircea, a anunţat, ieri, într-un briefing de presă, că vizita ministrului Astrid Thors are drept obiectiv intensificarea relaţiilor româno-finlandeze, cu accent pe coordonarea poziţiilor pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană şi îndeosebi extinderea spaţiului Schengen, perspectiva financiară, strategia Europa 2020.

Presa a scris că Helsinski ar avea unele obiecţii privind aderarea României la Schengen şi, în plus, Finlanda începe să fie deranjată de prezenţa cerşetorilor romi din România. Ministrul de Externe român, Teodor Baconschi, a recunoscut, la o audiere desfăşurată anul trecut în comisia de politică externă din Senat, că ministrul Justiţiei din Finlanda, care va lua parte la Consiliul JAI din februarie, unde se va decide intrarea României în Schengen, manifestă ”nişte rezerve” faţă de aderarea ţării noastre în martie. Şeful diplomaţiei române a dat însă asigurări că poziţia Finlandei este de a susţine România. Germania, Franţa, Olanda sunt statele care manifestă deschis rezerve faţă de aderarea României la Schengen în martie 2011. Pentru aderarea la Schengen este nevoie de unanimitate de voturi în Consiliul JAI. Experţii din comitetul Sch-Eval prezintă, astăzi, ultimul raport privind evaluările tehnice ale celor două ţări, care va sta la baza deciziei din februarie a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Programul vizitei la Bucureşti a ministrului finlandez va include şi consultări cu ministrul de Interne, Traian Igaş. Primăria din Helsinski a decis anul trecut să ofere bani cerşetorilor - în special din România şi Bulgaria - pentru a se întoarce în ţările din origine. Cei care au acceptat oferta au primit bilete pentru feribot până la Tallinn, iar fiecare maşină a primit în jur de 300 de euro pentru combustibil, cu condiţia ca ele să părăsească teritoriul Finlandei în decurs de două zile. Au existat voci care au spus că gestul Primăriei din Helsinki - de a le da bani romilor să se întoarcă acasă - va încuraja sosirea în număr şi mai mare a cerşetorilor străini. În plus, în pofida ajutorului financiar, zeci de romi din Europa de Est au rămas în zona Helsinki. În paralel, autorităţile locale s-au confruntat cu tot mai multe cereri din partea romilor de a primi ajutorul de reîntoarcere, astfel încât, în cele din urmă, oraşul Helsinki a decis să nu le mai ofere bani.



12