La începutul conferinței de presă de vineri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a stat minute în șir cu ochii-n telefon, dând senzația că era mai important ce citea pe ecranul dispozitivului electronic decât ce se discuta la eveniment.
Demnitarul și-a dat seama că nu este în regulă gestul ei, așa că a simțit nevoia să explice, în același timp scuzându-se. A explicat că ține legătura cu medici care tocmai ce îi comunicau două posibile prelevări de organe de la persoane aflate în moarte cerebrală. Spera ca organelele ce urmau să fie prelevate să rămână în țară, pentru pacienții noștri, ceea ce însemna că se căutau primitori compatibili. "Este foarte nepoliticos că am stat cu telefonul în fața, dar aș vrea să vă spun și motivul pentru care am stat... Avem donatori... Sunt foarte nerăbdătoare să vad dacă organele sunt compatibile cu pacienții de pe listele din România... Așteptam răspunsul. Pentru asta mi-am consultat telefonul tot timpul", a spus ministrul. În caz contrar, se lua legătura cu sistemul de Euro-transplant. Din fericire, organele au fost compatibile. Astfel, s-a reușit a 13-a prelevare de organe la Spitalul de Urgență Piatra Neamț. Donatorul este un bărbat de 60 de ani, care a fost internat în urma unui accident vascular cerebral cu inundare hemoragică.
În cursul operației s-au prelevat ficatul și rinichii donatorului. Operația s-a făcut de către medicii de la Piatra Neamț și echipele de chirurgi de la București și Iași. În 21 iulie, pacienții cărora li s-au transplantat organele se simt bine, potrivit medicului anestezist Gelu Felician Dulhai, coordonatorul activității de prelevare de organe de la SJU Piatra Neamț: „Ficatul și un rinichi au ajuns la București, iar un rinichi la Iași. Totul a decurs foarte bine, iar din câte am înțeles în această dimineață, primitorii sunt bine, deja sunt treziți după operație. Mă bucur că familiile au început să înțeleagă faptul că donarea de organe este un act omenesc care salvează alte vieți, mai ales viețile oamenilor tineri. Sunt liste de așteptare de 5-6.000 de pacienți pentru transplant și prioritate au cei tineri, cum a fost și fetița de 9 ani intoxicată cu ciuperci, care a primit zilele trecut un ficat”.
Și ministrul Sănătății și-a manifestat bucuria față de faptul că familiile care au persoane dragi în moarte cerebrală încep să înțeleagă și să își dea acceptul pentru prelevarea de organe.