Ministrul Sănătăţii, “departe” de Legea… Sănătăţii?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România - 2010

Ministrul Sănătăţii, “departe” de Legea… Sănătăţii?!

Eveniment 02 Septembrie 2010 / 00:00 1143 accesări

Actualul ministru al Sănătăţii, Attila Cseke, pare să fie “departe” de ceea ce înseamnă prevederile legii… Sănătăţii. Demnitarul a declarat, la Eforie Nord, la întâlnirea sindicatelor din Ambulanţă, că pentru aprobarea noii structuri a spitalelor preluate de autorităţile locale este nevoie de avizul său, în caz contrar nu se poate face nicio modificare. Pe de altă parte, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţână, a declarat că “nicăieri în Legea 95 (Legea Sănătăţii - n.r.) nu se specifică aşa ceva şi că există un articol (174, al (a) şi (b) n.r.) care face referire doar la spitalele care au rămas în grija Ministerului Sănătăţii sau la spitalele care se află în subordinea instituţiilor publice cu reţea sanitară proprie, aşa cum este cazul Spitalului “Elias”, de exemplu”. “Nu se face referire în niciun fel la spitalele care se află în administrarea autorităţilor locale, cum este cazul SCJU. Nu am regăsit niciun articol în Legea Sănătăţii care să ne interzică să punem în aplicare noua organigramă, întocmită tocmai pentru a putea să supravieţuim, să ne putem desfăşura activitatea. Atâţia bani avem la dispoziţie, cu atâţia bani, cel puţin deocamdată, trebuie să lucrăm”, a mai spus managerul. Pesemne că ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a omis modificarea Legii Sănătăţii, astfel încât să existe şi un temei legal care să facă referire la noutatea din Sănătate, respectiv trecerea unităţilor sanitare în subordinea autorităţilor locale.

REZILIERI ÎN MASĂ. În urma evaluării întreprinse de către reprezentanţii SCJU a reieşit că niciun şef de secţie din cadrul unităţii nu a respectat pe deplin toate prevederile contractuale, drept urmare, în ultima şedinţă de comitet director s-a decis, de ieri, rezilierea tuturor contractelor cu şefii de secţii. “Noua organigramă a celei mai mari unităţi sanitare din judeţ va intra în vigoare de mâine (azi - n.r.). Mai exact, vor fi numiţi şefii de secţii ce au fost nominalizaţi de către Consiliul Judeţean, pe o perioadă de doar şase luni. Vor fi încheiate contracte de administrare. După această perioadă, ei vor susţine un examen pentru a vedea dacă şi-au îndeplinit prevederile contractuale, dacă pot continua activitatea”, a declarat dr. Căpăţână.

SE ÎNCEARCĂ ACOPERIREA DEFICITULUI DE PERSONAL. Cât priveşte reorganizarea secţiilor, se va proceda la reducerea numărului de paturi şi la comasarea unor secţii, în lipsa fondurilor. “Nu facem altceva decât să reducem cheltuielile”, completează managerul. Tot din cauza fondurilor insuficiente, conducerea SCJU s-a văzut nevoită să treacă şi la disponibilizarea unui număr de aprox. 200 de oameni, cei mai mulţi fiind în prag de pensionare. Astfel că, din totalul de aprox. 1.700 de salariaţi, vor rămâne 1.500. Deficitul de personal de pe unele secţii va fi acoperit pe urma surplusului de pe alte secţii, a explicat managerul. Cele mai mari probleme, în acest sens, sunt întâlnite în secţiile de neonatologie, anestezie terapie intensivă, neurologie. La neonatologie mai este nevoie de 11 asistenţi, la anestezie terapie 12 asistenţi, iar la neurologie de 13. Pe celelalte secţii, deficitul este de 12 asistenţi medicali. Dr. Căpăţână apreciază că toate concursurile pentru posturile menţionate vor fi organizate până în 6 septembrie, de către şefii secţiilor. “Ne dorim transparenţă maximă în organizarea concursurilor, în organizarea, în general, a activităţii, vrem ca toată lumea să-şi facă treaba”, mai spune managerul. Cât priveşte deficitul de medici, dr. Căpăţână a explicat că a semnat deja protocoale de colaborare cu spitale din Bucureşti, unul dintre acestea fiind Spitalul Floreasca. Mai exact, vor veni să profeseze, pe bază de contracte de prestări servicii, medici atât şi ţară, cât şi din străinătate. “Mulţi medici valoroşi şi-au arătat intenţia să ofere consultaţii, pentru câteva ore, şi la noi. De exemplu, avem promise colaborări chiar şi cu medici din străinătate (Anglia, Franţa). Trebuie să recunoaştem că medicina din Constanţa nu este atât de valoroasă, nu trebuie să ne mai ascundem după deget. Aşa că vrem să aducem un plus de siguranţă, să nu mai plece oamenii la Bucureşti, să aducem noi Bucureştiul aici”, spune managerul. Ca o noutate, el vrea să aducă şi specializarea chirurgie cardiovasculară pediatrică în cadrul SCJU, aşa că are în plan achiziţionarea unor aparate speciale, specialiştii fiind deja cooptaţi. Printre specializările deficitare în cadrul SCJU, precizăm chirurgie, ortopedie şi cardiologie.



12