Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, pentru TVR Info, care sunt riscurile nevaccinării și a făcut un apel la părinții care nu au încredere să accepte să le fie vaccinați copiii.
Avem vreo 6 decese cauzate de rujeolă în ultima perioadă. Toate ar fi fost evitabile, dacă aceste persoane ar fi fost vaccinate. Era vorba de persoane nevaccinate. Practic, riscul crește pe măsură ce vârsta la care te îmbolnăvești de rujeolă este mai mare. Și atunci, dacă un astfel de copil mare sau adult nevaccinat intră într-o comunitate de copii care au făcut rujeolă, cu siguranță și ei vor face rujeolă. Pentru că este poate cea mai transmisibilă boală din câte există. Se transmite foarte ușor, a precizatAlexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila îi îndeamnă pe părinți să se informeze doar de la medici în privința vaccinului
Părinții nu-și vaccinează copiii și ascultă tot felul de prostii care se spun în dreapta și în stânga. Se face referire la o chestiune veche, de mai mult de 20 de ani, care asocia vaccinul rujeolic cu autismul. E o prostie. Nu e niciun fel de asociere. S-au făcut zeci, sute de studii de atunci și toate au infirmat acest lucru. Sunt multe cazuri de dezinformare online, a mai spusRafila.
Înainte de apariția acestui vaccinului rujeolic, în fiecare an mureau în lume 700 000 de copii.
Eu asta le sugerez părinților să se gândească foarte serios. Au fost vaccinați, au fost protejați, și refuză să-și vaccineze copiii. Trebuie să ne gândim că ne expunem copiii la un risc mare și dacă, Doamne ferește, se întâmplă o nenorocire cu copilul nostru – cred că lucrul cel mai îngrozitor care i se poate întâmpla unui om este să-și piardă copilul. Și de asta noi facem apel. Nu suntem fanatici ai vaccinării, dar ne dăm seama de beneficii. Gândiți-vă că, înainte de apariția acestui vaccin rujeolic, în fiecare an mureau în lume 700 000 de copii. După ce am introdus vaccinarea, numărul acestora a scăzut foarte mult. Trebuie să creștem încrederea în medici și în sistemul de sănătate, a mai adăugat ministrul.