Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că doar aproximativ 5% dintre părinţi îşi înscriu copiii la cursurile de educaţie pentru sănătate, dar precizează că numărul şcolilor unde se fac aceste cursuri este mic.
"Acest program l-am lansat personal în 2002, se numea "educaţie pentru sănătate în şcoala românească" și urma ca în anii următori să devină dintr-o disciplină curriculară opţională o disciplină permanentă. Din păcate nu s-a întâmplat aşa. Circa 5% dintre părinţi îşi înscriu copiii la aceste cursuri de educaţie pentru sănătate. Sunt şi puţine şcolile care o fac, insuficiente", a declarat Rafila, la TVR Info.
Ministrul a amintit că în urmă cu un an a semnat un parteneriat şi cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a obţine colaborarea şi sprijinul acestei instituţii astfel încât educaţia pentru sănătate "să se poată face cu adevărat în şcoli şi să fie îmbrăţişată, şi nu evitată, de către părinţi".
Rafila a mai precizat că nu este adeptul testării de droguri în școli, ci mai degrabă al consilierii psihologice.
Nu sunt adeptul testării în școli, este o temă lansată de cineva care nu se pricepe. Dacă sunt familii în care există astfel de probleme să avem centre care să le ofere consiliere psihologică lor si părințilorși în care să nu existe discriminare și stigmatizare. Nu transformi testarea într-un element de coerciție ci trebuie să vorbim despre un bolnav, iar el trebuie tratat ca atare, trebuie să existe înțelegere și empatie, a mai declarat Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.