Ministrul Turismului, Elena Udrea, în ie şi pe bicicletă, a promovat tradiţiile populare la Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Turismului, Elena Udrea, în ie şi pe bicicletă, a promovat tradiţiile populare la Mamaia

Cultură 22 Aprilie 2009 / 00:00 680 accesări

Sărbătoarea cea mare a creştinătăţii a fost întîmpinată, pe litoralul românesc, în perioada 18 -19 aprilie, cu un Tîrg de tradiţii româneşti. Deschisă în piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia, manifestarea a reunit, pentru prima dată la malul mării, în această perioadă a anului, meşteri populari din diverse zone etnografice ale ţării, care le-au prezentat turiştilor şi constănţenilor obiceiurile şi meşteşugurile româneşti de sărbătoare. Icoane pe sticlă, ouă încondeiate, meşteri olari cu lucrări unicat, ţesăturile olteneşti, ii brodate manual, toiege încrustate cu foiţe de argint şi cositor, precum şi personajele lui Ion Creangă de la Humuleşti au promovat tradiţiile autohtone la malul mării.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, şi-a făcut prezenţa la Tîrgul de tradiţii româneşti într-un mod cît se poate de original, pe bicicletă, dovedind, în acest fel, că este o persoană dinamică, susţinătoare a mişcării în aer liber, îndemnîndu-i pe turişti să se deplaseze ecologic. Purtînd ie şi traistă din Bucovina, Elena Udrea a fost prezentă, sîmbătă, la ora 12.00, la deschiderea oficială a tîrgului şi a vizitat fiecare stand, fiind deosebit de impresionată de măiestria meşterilor populari. „Le-am promis celor din Bucovina să aduc un semn din partea lor pe litoral. Toată vara vom păstra o strînsă relaţie între litoral şi Bucovina“, a spus Elena Udrea, făcînd referire la ia şi traista bucovinene pe care le-a promovat.

Ministrul Turismului a vorbit cu meşterii populari şi a făcut fotografii alături de aceştia, dar şi de vizitatorii prezenţi la tîrg. Elena Udrea a primit din partea meşterului popular Antoaneta Nadu din Bechet, Dolj, o maramă oltenească din borangic, veche de peste opt decenii, lucrată de însăşi bunica artistului popular, Stana Glăvan. De asemenea, din partea Iuliei Goran, artist popular din Breaza, Prahova, ministrul Turismului a primit o maramă brodată şi, pentru prima dată, a încercat să toarcă din caierul de lînă, folosindu-se de furcă şi de fus.

„Îmi doresc ca, începînd din acest an, litoralul românesc să fie mai atractiv decît a fost în ultimul timp. Avem un litoral frumos“, a spus ministrul Turismului, Elena Udrea. „Sper ca, din vara aceasta, litoralul românesc să depăşească concurenţa şi să nu mai vedem turiştii românii luînd-o spre graniţă, dimpotrivă, să se oprească toţi în Constanţa“, a adăugat Elena Udrea, care a ţinut să mulţumească, pentru sprijinul acordat evenimentului „Lumină la malul mării”, Consiliului Judeţean Constanţa, Primăriei Municipiului Constanţa, Primăriei Mangalia şi Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului „Litoral“. Elena Udrea a mai spus că sărbătorirea Paştelui pe litoralul românesc e un prim pas spre o tradiţie care se doreşte de lungă durată. După ce a vorbit cu meşterii populari, Elena Udrea a plecat de la tîrgul de tradiţii aşa cum a venit, pe bicicletă, nu înainte de a mărturisi că va promova, în această vară, cicloturismul.

De la Tîrgul de tradiţii româneşti nu a lipsit nici turta dulce. Vizitatorii au plecat mai bogaţi sufleteşte, ei admirînd „pe viu“ meşteşugul încondeierii ouălor sau al pictării icoanelor. Însă, cel mai vizitat stand a fost cel al unui meşter olar din Galaţi, care a prelucrat lutul chiar sub ochii vizitatorilor.

Tîrgul de tradiţii româneşti, deschis în piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia, a făcut parte din suita de evenimente reunite sub titulatura „Lumină de la malul mării - Paşte pe litoral”, organizată de Ministerul Turismului, în colaborare cu Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, Primăria Mangalia şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului „Litoral“.



12